SVT skjuter upp sändningen av kritiserad dokumentärfilm

3:40 min

SVT skjuter upp sin sändning av den från många håll hårt kritiserade franska dokumentären ”Ukraina -Revolutionens mörka sida” som skulle sänts i Dokument utifrån på söndag.

Kulturnytts Fredrik Wadström: "Ukrainafilmen löjeväckande och felaktig"

– Det är mitt beslut och det beror på att vi har fått signaler om att det finns delar av den som uppfattas som väldigt kontroversiella och man kan ifrågasätta en beskrivning av de högerextrema krafterna, hur mycket inflytande de har haft och har idag, säger Axel Arnö som är projektledare för SVT:s Dokument utifrån.

– Vi vill inte visa en film som visar en missvisande bild. Jag har en dialog med regissör och med SVT:s utrikesredaktion, säger han. Det viktiga för oss är att visa filmer som är sanna och relevanta.

När Kulturnytt förra veckan frågade Axel Arnö om kritiken svarade han att kritiken handlade mer om åsikter än om fakta och att det inte fanns någon anledning till att inte visa filmen.

Har ni varit slarviga i förberedelserna?

– Det tycker jag inte, jag kan ju inte vara expert på alla konflikter. Men jag har goda människor runt omkring mig som ger mig råd. Det här är en filmare som är prisbelönt och mycket erfaren undersökande journalist. Vi och andra europeiska tv-kanaler har sänt hans tidigare filmer och jag har inte haft anledning att ifrågasätta den här bilden, säger Axel Arnö.

Vilka är då alternativen, sända eller inte sända eller finns andra utvägar?

– När det är filmer som väcker mycket känslor och är vattendelare så kan det vara vettigt att ta hand om den filmen och låta den omges av en diskussion och det tror jag vi ska göra den här gången. Men jag vill inte förekomma det utan den här diskussionen för vi just nu. Målsättningen är att sända den, men om det är en missvisande bild eller felaktig bild så ska vi inte sända den och det kommer vi veta inom den närmaste veckan.

Kritiken mot filmen har handlat om att regissören Paul Moriera låter bilden av högerextremismen i Ukraina färgas av propaganda, faktafel och missuppfattningar.

Ett öppet brev har publicerats där en rad exil-ukrainska organisationer kritiserar filmen. Flera svenska medier, som Svenska Dagbladet och Ordfront Magasin, har publicerat texter som listar en lång rad brister i dokumentären. Och Kulturnytts Fredrik Wadström undrade i förra veckan hur SVT ens kunnat köpa in dokumentären.