Anmälda barnsexbrott ökar

1:38 min

Barnrättsorganisationen Ecpat får ta emot allt fler anmälningar om misstänkta sexbrott på barn på internet. 2014 till 2015 fördubblades antalet anmälningar – från omkring 2700 till drygt 5400.

Thomas Andersson är pressekreterare på Ecpat Sverige, och en av dom som står bakom årets rapport.

– Vi har naturligtvis sett att vi får in väldigt många fler tips,. Men vi har inte någon självklar förklaring till varför det har ökat så kraftigt.

Ecpat bedömer att omkring 1 600 av tipsen, som lämnats till deras webbaserade anmälningssida under förra året, är misstänkta brott – de flesta rör dokumenterade sexuella övergrepp på barn, men också till exempel grooming eller människohandel med barn.

– En av trenderna vi ser i det material vi får in är andelen egenproducerat material, alltså material som barn själva har producerat via en webbkamera.

Svenska Ecpat tror att dom allt fler tipsen kan bero på ökat tillgänglighet, att övergreppsmaterialen sprids mer på lagliga sidor och att det skrivs mer om den här typen av inbrott i media.

Även tipsen som rör Sverige har ökat sen året innan, och kan enligt Thomas Andersson förklaras med att Ecpat gått med i ett internationellt nätverk med organisationer och myndigheter, varifrån många av tipsen som rör just Sverige kommit.

Sammanlagt gjordes 240 anmälningar som Ecpat bedöms som illegala. Att de har koppling till Sverige kan men behöver inte innebära att barn utsatts för övergrepp i Sverige.