Hälsa

RF varnar: Kosttillskott kan vara dopning

2:12 min

Riksidrottsförbundet varnar för ett kosttillskott som kan innehålla ett förbjudet dopningsmedel. 

Men kommunens och polisens tester visar inga spår av substansen.

Det handlar om ett prestationshöjande kosttillskott som tas innan träning för att få en extra kick i till exempel gymmet. En av många så kallade preworkout-produkter som säljs av en rad återförsäljare och som är bland de mest populära hos en av de ledande butikerna.

Nyligen stängdes en elit-ishockeyspelare i Luleå av efter att han testats positivt för metylhexanamin. I samband med dopningsutredningen visade sig kosttillskottet innehålla den förbjudna substansen metylhexanamin, som inte nämns i innehållsförteckningen.

Metylhexanamin klassas som en hälsofarlig vara av Folkhälsomyndigheten och kan medföra bland annat ökad puls, förhöjt blodtryck och darrningar och har gjort att flera personer behövt sjukhusvård.

Riksidrottsförbundet varnar på sin hemsida för det aktuella kosttillskottet. Men Luleå kommuns provtagningar av samma produkt vid polisens laboratorium efter att en butik polisanmälts av den aktuella ishockeyspelaren kom fram till en annan slutsats.

– Proverna visade inte på några förbjudna ämnen eller dopningsklassade preparat, säger Joakim Johansson, miljöinspektör i Luleå kommun.

Eftersom Riksidrottsförbundets analyser vid det internationella antidopningsorganet Wadas laboratorium i Köln och den svenska polisens analyser bygger på kosttillskottsburkar som producerats samtidigt, med samma så kallade batchnummer, så är den troligaste förklaringen till de motsatta resultaten att idrottens analysmetoder är känsligare.

– Känsligheten i de analysmetoder som vi använder är högre. Det är därför som polisen inte hittar det. Och då skulle ju det kunna vara ett problem eftersom då saluförs ju uppenbart produkter som är förbjudna i lag, säger Håkan Nyberg, chef vid Riksidrottsförbundets antidopningavdelning, till Ekot.

Anna Stenfeld Hening, chef vid polisens droganalyssektion på nationellt forensiskt centrum förklarar att deras labb i normala fall inte analyser kosttillskott. Och att deras analysmetod bygger på om ett första rutinmässigt övergripande prov ger utslag eller inte.

– Det innebär att det ändå måste finnas mer än spårmängder kanske. Så går man vidare. Men i det här fallet har inte vi sett de och då har vi inte gått vidare, säger hon.