Carl Jan Granqvists vintips vecka 17

Röda viner för revolutionärer

5:01 min

Första maj står inför dörren med demonstrationer och revolutionsromantik. Carl Jan Granqvist har valt ut två viner som passar en riktig revolutionär.

Lyssna på Erik och Carl Jans prat om vin omkring 14.40.

Vinvärlden är full av historier där enskilda och några få förändrat sin vinproduktion rakt emot dåvarande normer och regler för att gå vinnande ur striden och därigenom ge uppmärksamhet åt sina ursprung och viner.

Den kanske mest kända av dessa är historien om Superbordsvinerna i Toscana. Under efterkrigstiden utökades det Chiantiklassificerade området och nya vingårdar planterades med vinrankor som gav högre avkastning och därigenom lägre kvalité på druvorna. Årgång efter årgång försämrades vinerna och snart tröttnade en liten grupp vinmakare, flera av dessa var utbildade i Bordeaux och de valde därför att plantera franska druvsorter istället.

När det kom till vinifiering valde man även att lagra vinerna på franska ekfat precis som i Bordeaux. Dessa franska druvor var inte tillåtna inom kvalitetsreglerna för Toscana och vinmakarna tvingades därför ned-klassificera sina viner till enkla bordsviner men vinernas kvalité talade sitt eget språk och succén var snart ett faktum. Denna revolution ledde till att regelverket ändrades och kvalitetslagarna för Toscana blev strängare, något som gynnat deras viner enda sedan dess.

Carl Jan Granqvist har i år återvänt till två av dessa Superbordsviner, det första ett något mer plånboksvänligt alternativ och det andra är ett av de klassiska superbordsvinerna.

Dryck 1: Rött vin på 75 cl flaska 2015 Ernst Kirchsteigers Utvalda från Toscana nummer 79635 på Systembolaget

Vårt första superbordsvin kommer från området Maremma i Toscana och är gjort på druvorna sangiovese och merlot. Vinet har efter vinifiering lagrats 6 månader på små franska ekfat. Vinet passar utmärkt till grillat kött.

Doft: Härligt fruktig doft med mogna körsbär, örter och ekfat.

Munhåleupplevelse: Fyllig och inbjudande med mängder av körsbär, vanilj, örter och ekfat

Alkohol: 13%

Pris: 99 kr

Dryck 2: Rött vin på 75 cl flaska 2012 Tignanello nummer 32152 på Systembolaget

Tignanello är ett av de klassiska superbordsvinerna, det var också ett av de första där den inhemska druvan sangiovese åter fick spela huvudrollen i vinet. Vinet är även gjort på de franska druvorna cabernet sauvignon och cabernet franc. Detta är ett vin som är fantastiskt gott redan idag men som kommer utvecklas med lagring de kommande 10-15 åren. Vinet passar utmärkt till stora grillade stycken av nöt och vilt, gärna serverat med spenatsallad.

Doft: Härligt kryddig doft med mörka körsbär, plommon och hårt rostade ekfat.

Munhåleupplevelse: Balanserad med mängder av mogna körsbär, plommon, kaffe och tobak. 

Alkohol: 14% Pris: 589 kr