Hat mot muslimer skickas till kommunen

2:12 min

Uppmaningar om våld mot muslimer och kommentarer om att Sverige islamiseras. Det är innehållet i några av de mejl som kommunen fått efter att planerna på ett moskébygge blev känt i kommunen. 

Utdrag ur några av mejlen:

Att bygga moskéer i Sverige betyder att man välkomnar mördarna till sin egen nation.

Beväpnade muslimer kommer samlas i moskéerna.

Folk kommer strunta i vapenlagarna och beväpnar sig om ni inte stoppar musliminvasionen.

En man som vi kallar Malik, muslim och ansvarig för sociala mediegruppen "Ja till moské på Fyllinge" får se mejlen som kommunen fått och känner ett obehag av att läsa dem. 

– Det är ju rena påhopp, det är islamofober som skriver sådant här, säger Malik.

– Ett av citaten som finns i mejlen är att det kommer bli medborgargarden upprättade och människor kommer strunta i vapenlagarna om man inte stoppar musliminvasionen, som muslim hur känner du när du läser detta?

– Jag tar ju också åt mig såklart. Detta är inte på en bra nivå, säger Malik.

Islamofobiska och i vissa fall hotfulla mejl om muslimer har skickats till politiska partier, politiker och till kommunen sedan islamiska barn- och kulturföreningens planer på att bygga en moské i Halmstad blev kända.

I de mejl som skickats ut likställs muslimer med pedofiler, mördare och kriminella. Moskéer beskrivs i sin tur som mordplatser och samlingslokaler för terrorister.

Malik, som driver sociala mediegruppen "Ja till moské på Fyllinge", säger att kommunen borde skapa en mötesplats där företrädare för föreningen kan möta de som är kritiska till bygget och prata med varandra.

Däremot är han tveksam till om han själv via sitt sociala medier forum kan minska hatet mot muslimer och islam via sociala medier. 

– Jag tror inte det, om inte politiker i Halmstad och i hela Sverige inte lyckats så tror jag inte att en grupp på sociala medier kan lyckas. Man behöver mötas och prata om detta, att skicka dessa mejl är inte på en bra eller vettig nivå, säger Malik.

Han förklarar också varför han tycker att ett moskébygge är viktigt:

- Det finns många muslimer i Halmstad och jag tycker att det inte är mer än rätt att de ska få ha en moské att gå till, säger Malik.

Utdrag ur några av mejlen:

Man bygger inte jihadisttempel i ett civiliserat och fredligt kristet land som Sverige.

Att bygga moskéer innebär att ta bort jämlikhet mellan män och kvinnor

Moskéer har varit en aktiv plats för mord och utropande av krig

Fotnot: Malik heter egentligen någonting annat.