Sjukhus bombat i Aleppo i Syrien trots vapenvila

2:21 min

Oroligheterna i Syrien ökar igen trots vapenvilan. FN-sändebudet Staffan de Mistura nu kräver omedelbara initiativ från USA och Ryssland för att rädda fredssamtalen. I natt bombades bland annat ett sjukhus i staden Aleppo. Enligt frivilligorganisationer ökar attackerna mot sjukvårdsinrättningar.

Trots vapenvilan har de senaste dygnens strider i Syrien har krävt många dödsoffer. Regimen uppges vilja återerövra storstaden Aleppo och enligt AFP har nästan 200 människor dödats där den senaste veckan.

I natt bombades ett sjukhus och bland dem flera barn och stadens sista barnläkare. Sjukhuset är helt sönderbombat berättar Katrin Kisswani som tidigare är ordförande för svenska Läkare utan gränser.

– Vi pratar om ett sjukhus som tog hand om barnsjukdomar, med akutvårdsavdelning, primärhälsovård och intensivvårdsavdelning.

Katrin Kisswani har tidigare arbetat för Läkare utan gränser i Syrien. Men på grund av säkerhetsläget så skickar organisationen knappt någon internationell personal dit längre, istället stöttar man sjukhusen med utrustning och annat och de flesta som jobbar är Syrier.

Bara i år har sju av de sjukhus som läkare utan gränser stöttar bombats. Trots att internationell rätt säger att sjukhus ska skyddas i konflikter.

– Katastrofen i Syrien är ett av de största och vi borde ha vår största humanitära insats där, på grund av säkerhetsläget kan inte vi bedriva sjukvård, det är en fruktansvärd situation. 

Även Röda korset har sett en ökning av attacker mot deras sjukvårdsinrättningar under senare år. Bara i Syrien har man förlorat 60 volontärer, berättar Svenska Röda korsets internationella chef Melker Måbeck:

– Syrien är ett av de värsta exemplen på bristen på respekt för sjukhus och ambulanser och sjukvårdare men det är en genomgående trend i många av dagens konflikter.

Både Röda korset och Läkare utan gränser är noga med att berätta för de stridande parterna exakt var deras sjukhus ligger - för att de inte ska bomba dem av misstag. Och även om många av attackerna nu är avsiktliga så är det inget alternativ att inte berätta var sjukhusen finns säger Melker Måbeck.

– Vi kan ju inte arbeta handla hemligt, vi måste ju ändå förutsätta att parterna i konflikten, om de har bjudit in oss och accepterat vår närvaro, så måste vi förutsätta att de inte gör det, säger Melker Måbeck, utlandschef på svenska röda korset.