Världens äldsta dildo i studion

7:24 min

Hur har kvinnors kärlekshistorier och sexliv varit genom historien? Det försöker den nya utställningen på Skarhults slott svara på. 

–Kvinnors rättigheter och friheter har verkligen svängt genom historien, säger Alexandra von Schwerin. Just nu är det väldigt fritt, men pendeln har svängt tidigare. Vi hade det fria sjuttonhundratalet som svängde över till det pryda artonhundratalet då kåta kvinnor slängdes in på dårhus.

När hon gifte sig blev hon också slottsfru på Skarhults slott som ligger utanför Eslöv. Eftersom hon kände sig lite vilse i rollen började hon ta reda på mer om hur de som kommit före henne hade tolkat den rollen. Det ledde till utställningen om den dolda kvinnomakten som blev väldigt omtalad.

– Kvinnor finns ju i historien. Många starka kvinnor, det är bara det att man inte talar om dem, säger Alexandra von Schwerin.

Den första utställningen ledde vidare till årets utställning om hur kvinnors kärleksliv och sexualitet har sett ut och behandlats genomhistorien.

– Vi är ju väldigt fria idag, men jag kan se tecken på att den där pendeln är på väg att svänga tillbaka. Det diskuteras om skilda tider i simhallar, i våra nära grannländer i Europa håller aborträtten på att stramas åt och det finns flickor som inte får delta i sexualundervisningen.

I utställningen finns världens äldsta dildo, som är trettiotusen år gammal och gjord av sten. Man kan också se Sveriges äldsta kondom från artonhundratalet, ett kyskhetsbälte, Carl von Linnés sexualundervisningsbok och festdukade slottssalar.

–Kvinnor har förstås njutit i alla tider och kyrkan var lite besatt av penetration. Så kvinnor har hittat olika sätt att leka med varandra också. 

Titeln på utställningen syftar på att kvinnor genom tiden haft både älskare och älskarinnor.

– Vi talar om den kvinnliga lusten hela tiden, säger Alexandra von Schwerin.