Ystad

Här tittar levande exotiska djur fram

4:07 min

Söta små tuffingar, så kanske surikaterna på Ystad djurpark kan karaktäriseras. På söndag öppnar djurparken för säsongen, med nytt kamelhus, ny lekplats och många ungar som fötts under våren.

I den stora surikatfamiljen har inga nya syskon anlänt, men honan Bea verkar rund om magen, säger parkens zoolog Jep Agrell.

– Vi tror att Bea är på smällen igen, för hon är lite rund om magen, så att det kommer säkert småungar ganska snart, säger han.

En skål med zofobas lockar snabbt till sig surikaterna i hägnet på djurparken.

– Det är larver, som blir skalbaggar när de växer upp, vilket de inte hinner göra eftersom sukaterna äter upp dem, de älskar dem, säger han.

Surikaterna är rovdjur, släkt med mungon och lever i Afrika där de bildar grupper som kan bli ganska stora, berättar Jep Agrell. Grupperna bygger på ett enda alfapar, alltså en hona och en hanne, och deras ungar, som stannar i flocken och hjälper till, tar hand om ungar, spanar och matar och lär sig på så vis själva att bli föräldrar.

– Här är alltså Fabian och Bea, som är vårt alfapar, och alla deras kids, säger Jep Agrell.

En traktor kommer körande och alla surikaterna rusar ner i hål i marken.

De har en arbetsfördelning, det är alltid någon som sitter på vakt och kikar och så har de olika ljud för olika saker. Framför allt de som lever i Afrika har ljud för en schakal, eller något som kommer flygande, eller något på marken.

– När de är tonåringar säger de ibland fel och tittar upp i himlen och skriker "orm, orm", eller något motsvarande.

Jep Agrell är lite extra förtjust i surikater.

– Ja det är jag, min fru säger att jag är oerhört lik en surikat.

– Spännande, sociala och käcka djur tycker jag, säger zoologen Jep Agrell.