P4 Norrbotten granskar

Nordströms Prime-kontakter fick uppdrag i Luleå kommun

1:56 min

Personer i kommunalrådet Niklas Nordströms bekantskapskrets från hans tid som konsult på PR-byrån Prime har fått uppdrag åt Luleå kommun i samarbetet med staden Austin i Texas.

– Jag förstår att du tycker att det är jättespännande att fråga eftersom jag har varit PR-konsult men jag ser det enbart som en fördel, säger Niklas Nordström (S).

När P4 Norrbotten granskar kvitton, fakturor, offerter och ansökningar om projektpengar i samarbetet mellan Luleå kommun och staden Austin i Texas, blir kopplingen till Nordströms bakgrund på PR-byrån Prime tydlig.

–Tack vare mina år på Prime har jag lärt känna väldigt många människor i och utanför Sverige och de kontakterna använder jag för att göra nytta för Luleå så självklart ska vi använda oss av de bästa, säger Niklas Nordström.

En nyckelperson i Luleå kommuns samarbete med Austin är konsulten Niklas Wass som driver företaget Wass group i Falun. 

Så här säger Niklas Wass om sin relation till kommunalrådet i Luleå:

– Jag har väl känt honom i jättejättemånga år. Och han jobbade för en kommunikationsbyrå förut och jag jobbar för en kommunikationsbyrå och världen är rätt liten.

Niklas Wass, Niklas Nordström och PR-byrån Prime har tidigare samarbetat i PR-aktiviteter riktade till beslutsfattare och näringsliv i Sverige. Aktiviteter som har handlat om att lyfta fram Austin och Texas som framgångsexempel för tillväxt och kreativa näringar. 

I Almedalen 2013 fanns Nordström med i Niklas Wass och Wass groups USA-program, med presentationen "Niklas Nordström, Prime Group och tillträdande kommunalråd i Luleå".

– Niklas Wass är ju en rådgivare åt Luleå kommun, säger Niklas Nordström om PR-konsultens uppdrag i Luleå.

Niklas Wass är anlitad av Luleå kommun vid två tillfällen till den sammanlagda kostnaden 86 875 kronor inklusive moms. Luleå tekniska universitet och länsstyrelsen har också köpt tjänster av Niklas Wass, kopplade till samarbetet med Austin. 

Även entreprenören Troy Campbell, en nyckelperson i musikutbytet mellan Luleå och Austin, ingår i kommunalrådets bekantskapskrets från tiden på Prime.

Hur såg Primes samarbete med Troy Campbell ut?

– Den delen som handlade om Prime, det var väldigt mycket att få lära sig om utvecklingen och ta hem inspiration. De personerna var ju sådana som man lärde känna under resan, säger Nordström.

I oktober i fjol beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att anslå 200 000 kronor till Troy Campbell och hans koncept House of Songs, för en förstudie om kulturella och kreativa näringar i samarbetet mellan Luleå och Austin.

Ser du något problem med att du har varit med och fattat det beslutet med tanke på er tidigare relation?

– Nej, absolut inte. Utan tvärtom. Det handlar ju om väldigt duktiga människor som har nyckelpositioner i Austin. Det är självklart att vi ska använda oss av dem, säger Nordström.