Hur ska USA kunna förstöra IS internet?

1:25 min

Utan internet skulle det bli mycket svårare för IS att till exempel föra över pengar och att rekrytera nya medlemmar från andra länder.

I veckan sa Pentagons chef och USA:s försvarsminister Ashton Carter att landets försvar jobbar med att förstöra Islamiska Statens internetuppkoppling. Målet är att stoppa IS från att kunna skicka pengar via internet, kontrollera befolkningen och rekrytera medlemmar från andra länder.

Frågan är hur man kan stänga ner någonting så abstrakt som internet. Fredrik Björck är doktor i cybersäkerhet vid Stockholms Universitet. Han berättar att det finns flera sätt att attackera någons internet på:

 

Stänger ute civila

Ett problem kan däremot vara att civila drabbas av en sådan attack. IS har egna nätverk men de använder samma teknik, till exempel mobilmaster, som vanliga personer. Då kan det bli svårt att se skillnaden.

Fredrik Björck förklarar att om man tar ner en väg så kan säkert IS hitta ett annat sätt att ta sig ut på nätet. Men man kan hålla nere deras möjligheter att kommunicera.

– Men man kommer inte helt kunna sluta deras internetuppkoppling, det finns ingen sån enskild uppkoppling man kan slå ut, säger han.