Nu blir det billigare att ringa och surfa utomlands

1:31 min

Från och med i dag, lördag, blir det betydligt billigare att ringa, surfa och sms:a när du reser inom EU. Nya regler träder i kraft som sätter tak på vad operatörerna får ta ut vid så kallad roaming.

De nya reglerna sätter ett tak på vad teleoperatörerna får ta ut i extraavgift när du reser i andra EU-länder utöver den vanliga taxan hemma. Med ett abonnemang som i Sverige ger fria samtal och sms blir detta alltså de enda avgifterna du ska behöva betala när du reser med telefonen i ett EU-land. 

De nya påslagen blir följande: 

  • Ringa samtal: 58 öre per minut
  • Ta emot samtal: 13 öre per minut
  • Skicka sms: 23 öre
  • Datatrafik: 58 öre per megabyte 

Teleoperatörerna kan också precis som tidigare erbjuda paket där du till exempel ringer fritt ett dygn eller köper en viss mängd datatrafik för en fast kostnad. Priserna för det regleras inte av EU-förordningen men i praktiken måste ju priset för ett paket understiga de nya taken för att det ska vara intressant. 

Det här är näst sista steget i en trappa av prisminskningar, sista steget tas 15 juni 2017 då extrakostnaden tas bort helt. Då ska du alltså kunna använda telefonen med samma avtal som hemma utan några extra kostnader när du reser inom EU. 

Ekot träffade Mikaela Norin vid flygbussarna på väg ut i Europa. Hon berättar hur hon hanterar telefonen när hon går av planet i ett annat land: 

– Då brukar jag alltid stänga av min roamingfunktion. Eftersom jag inte känner att jag har så bra koll vill jag inte riskera att det tickar på, säger Mikaela Norin.

Hon är inte ensam om denna farhåga, berättelser om skräckfakturor på tiotusentals kronor har satt sina spår och det är många som låter bli att använda särskilt datatrafik utomlands. I dag upplever dock både Konsumentverket och organisationen Telefonrådgivarna att problemet med skyhöga fakturor har försvunnit. Teleoperatörerna är nämligen skyldiga att som standard ha ett tak på dataanvändning utomlands och informera tydligt om samtals- och sms-priser när man kopplar upp sig utomlands.

Att faktiskt kunna använda mobilen fritt på resor både för att hålla kontakten med andra via sociala nätverk och kolla upp kartor och restauranger på plats är något som flera berättar att de saknar på semestern. 

– Det har ju blivit en del av ens vardag att ha tillgång till internet så det känner man att man saknar, men det kan även vara skönt att koppla bort det så det finns ju två sidor, säger Mikaela Norin.

Enligt Post- och telestyrelsen, PTS, kom dessa EU-regler till på grund av att konkurrensen inte fungerade som den skulle eftersom kunder inte väljer abonnemang baserat på vad det kostar att ringa när man är utomlands.

– Det finns många stora operatörer som skulle kunna ge mindre operatörer sämre möjligheter. Plus att man sett att operatörerna har kunnat ta ut stora avgifter av slutkunderna som kanske inte står i relation till deras egentliga kostnader, säger Fredrik Kapper på PTS konkurrensavdelning.