VÅRGÅRDA/HERRLJUNGA

Facebook sista chansen för industrin

1:30 min

I Vårgårda och Herrljunga går industriföretagen så bra att det bristen på personal blivit akut. Nu tar kommunerna till facebook för att lösa krisen.

Facebookgruppen "Industrijobb i väst" ska förhoppningsvis åstadkomma vad de vanliga kanalerna inte förmår.

Per Florén och Johanna Heleander, näringslivschefer i Vårgårda och Herrljunga, jagar smått desperat folk till företagen. Och lite nyvaket - bristen uppdagades vid en rekryteringsmässa så sent som för två veckor sedan.

– Nu får vi ständiga påstötningar från företagen om att de behöver hjälp, säger Per Florén.

Arbetsförmedlingen hinner inte riktigt med och rekryteringsbolagen försöker så gott det går att få folk på plats, men det är svårt.
Facebookgruppen Industrijobb i väst är alldeles ny, och ett lite okonventionellt grepp för att råda bot på personalbristen.

– Det är ju inte många som utbildar sig till industrijobb numera, samtidigt som det är en generationsväxling där många yrkesmän går i pension, säger Johanna Heleander.

Industriarbetaren har länge ansetts tillhöra ett utdöende släkte inte minst i takt med att IT-och mediebranscherna växt sig allt starkare.
Men i Vårgårda och Herrljunga växer industrijobben bokstavligen på trän, och nu vill näringslivscheferna att ungdomarna tänker om.

– Vi tror att om ungdomarna ser det på Facebook förstår de att jobben är attraktiva. Och jag hoppas fler väljer tekniska utbildningar på gymnasiet efter det här, säger Johanna Heleander.