Han avslöjar den ryska propagandan

2:07 min

Lögner och desinformation i ryska massmedier har väckt oro hos många politiker och andra bedömare i väst. Den ryske journalisten Alexej Kovaljov arbetade tidigare på en stor statlig nyhetsbyrå, men avslöjar nu istället den ryska propagandan på sin blogg. Ekot träffade honom när han nyligen var på besök i Sverige.

– På alla statliga nyhetsbyårer står sedan Sovjettiden gula telefoner en del av dem utan nummerskiva. Det är en direktlinje till Kreml och det händer än i dag att presidentadministrationen ringer och talar om vilka ämnen som ska undvikas, säger journalisten Alexej Kovaljov.

Tidigare satt han som välavlönad redaktör på den statliga ryska nyhetsbyrån Ria novosti. Men han blev uppsagd efter att president Vladimir Putin skapat ett nytt statligt mediehus med en ny lojal ledning.

– Det började dyka upp experter som i själva verket inte var experter förutom på den statliga tv-kanalen Russia today och för att de uttryckte rätt åsikter, säger Kovaljov.

På sin blogg, som har tiotusentals läsare i veckan, avslöjar han numera istället lögner i ryska medier. Det har till exempel handlat om att 96 procent av den amerikansk tidningen New York Daily News läsare föredrar Putin framför Obama. Bakom den uppseendeväckande siffran dolde sig ryska nättroll i S:t Petersburg.

Bloggen kallar han för "noodleremover", eller på svenska "nudelborttagaren". Det syftar på det ryska uttrycket "att hänga nudlar runt öronen", som innebär att dra någon vid näsan, det vill säga att luras. Kovaljov menar att han i stället tar bort nudlarna från människors öron när han avslöjar den statliga propagandan.

Han tjänar inga pengar på bloggen, säger han. Han tillbringar numera större delen av sin tid i London där han försörjer sig som frilansande journalist. Och han är kritisk också mot medier i väst med sina braskande rubiker om till exempel ryska stridsflygplan.

Sedan i höstas jobbar åtta personer inom EU enbart med att hitta och bemöta rysk desinformation. Och Sverige överväger att gå med i försvarsalliansen Natos center mot propaganda i Riga. Alexej Kovaljov är lika kritisk mot det som han är mot lögner i ryska medier.

– Man måste kämpa mot all form av propaganda, inte bara den ryska. Det bästa vore om det i alla länder fanns en blogg som min, säger han och tillägger att Ryssland satsar tre miljarder euro på sina medier.

– Så mycket pengar har ni inte i era länders budgetar. Ni kommer att förlora om ni försöker besegra propaganda med motpropaganda, säger Alexej Kovaljov.