Krimtatarernas parlament förbjuds

2:16 min

På den av Ryssland annekterade halvön Krim har en domstol förbjudit folkgruppen krimtatarernas eget parlament Mejlis efter att det anklagats för extremism. Europarådet och Amnesty kräver att förbudet hävs.  

– Krimtatarernas Mejlis har blivit förbjuden som extremistisk organisation, vi ryska buddhister är helt emot detta och kräver fullständiga rättigheter för krimtatarerna som folk. Vi stöder dem och anser att den ryska ockupationen är olaglig, säger en av deltagarna i en solidaritetsprotest i Moskva nyligen till stöd för krimtatarerna på Krim.

En liten protest av tiotalet Moskvabor i en förort, som filmades och har lagts ut på nätet.

Det finns trots allt ryssar som är emot den ryska annekteringen av Krim trots att opinionsundersökningar ger vid handen att en majoritet stöder Krimövertagandet.

När Ryssland annekterade Krim för två år sedan gavs löften om respekt för nationella minoriteters rättigheter, som krimtatarerna. Men sedan dess har den krimtatariska tv-kanalen ATR förbjudits och flera av krimtatarernas ledare får inte komma tillbaka till Krim.

Trycket på folkgruppen har varit hårt, eftersom de aktivt motarbetade det ryska övertagandet av den ukrainska halvön. Flera av krimtatarernas ledare har fått sina hem genomsökta av polis.

Europarådets människorättskommissionär och Amnesty kräver att de ryska myndigheterna på Krim upphäver förbudet. Det ska också överklagas, enligt Mejlis advokat.

Motståndet mot Ryssland bottnar i det som hände i maj 1944 då Stalin med våld deporterade alla krimtatarer från Krim. De stuvades in i järnvägsvagnar och kördes till Sibirien, Uzbekistan och Kirgizistan, många dog på vägen.

Först när Sovjetunionen brutits upp i början av 90-talet tilläts de återvända till Krim. Men det nationella traumat lever vidare än i dag och minnesdagen 17:e maj brukar samla tiotusentals för att minnas.

Nu är oron stor för att myndigheterna på Krim kommer försöka stoppa årets samling med samma argument, som just förbjudit Mejlis.