Östergötland

Oron i omvärlden röd tråd i Wallströms tal

1:29 min

I dag talar utrikesminister Margot Wallström i Norrköping och Linköping samtidigt visar nya opinionssiffror att de rödgröna partierna backar något i väljarstödet.

Första maj firandet i länet pågick under strålande solsken i flera kommuner i länet. Både i Linköping och Norrköping var det många som kom för att Lyssna på utrikesminister Margot Wallström.

 Flyktingfrågan, att Sverige inte ska med i Nato, vikten av ett enat EU och att Socialdemokraterna genomför den största bostadssatsningen på 20 år. Det var några av punkterna i utrikesminister Margot Wallströms förstamajtal utanför kårhuset Trappan vid Arbetets museum i Norrköping i dag.

– Vi har fått en blockskiljande debatt om ett medlemskap i Nato. Så här är det: vi samarbetar och samövar med Nato. Men det är en sak. Medlemskap är något helt annat. Den militära alliansfriheten är viktigare än på länge i en tid då spänningarna ökar i Europa. Är det någon som tror att Natomedlemskap bidrar till avspänning? frågar sig Margot Wallström retorisk.

– Ett natomedlemskap vore fel väg att gå. Vi är och ska vara militärt alliansfria, sade hon.

Men det fanns andra partier också som arrangerade möten och höll tal. I Valdemarsvik samlades Sverigedemokrater från länet till ett första maj-möte.
På Lilla Torget i Linköping samlades många Kristdemokrater för att lyssna på partiledaren Ebba Busch Thor som höll tal där fokus låg på familjepolitiken.

- Trotts familjens avgörande betydelse för oss och samhället så finns det en ohelig allians utav liberaler och socialister som för en ständig kamp mot familjen.