Socialdemokraterna lovar 5 000 nya jobb inom myndigheter

1:14 min

Statliga myndigheter får i uppdrag till 2020 att hitta samhällsnyttiga arbetsuppgifter som inte utförs idag.

Målgruppen för de nya jobben är personer som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden, berättade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i Göteborg.

– Det finns enkla jobb inom myndigheter som inte utförs. Det kan vara digitalisering till arkiv, att märka ut vandringsleder, rensa stränder och annan naturvård, skydda kulturarv och enklare administration, sade Löfven.

De så kallade beredskapsjobben ska vara på heltid i max två år och kommer inte vara a-kassegrundande. Jobben ska finnas i hela landet.

Ekot politiska kommentator Tomas Ramberg säger att beredskapsjobben är en satsning i linje med vad man kan förvänta sig av Socialdemokraterna.

– Han fortsätter på samma upptrampade stig, säger Ramberg.

Dagens förslag får kritik från oppositionen. Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att satsningen på beredskapsjobb är otillräcklig.

– Nära en miljon människor är i utanförskap i Sverige. Då krävs det breda reformer på hela arbetsmarknaden och det har inte Stefan Löfven presenterat idag, säger hon.

Liberalernas talesman i arbetsmarknadsfrågor, Fredrik Malm, är inne på samma linje.

– Om det är det enda statsministern har att komma med blir man nästan beklämd. Vi behöver breda reformer för att skapa hundratusentals nya jobb.

Sven-Olof Sällström som sitter i Arbetsmarknadsutskottet för Sverigedemokraterna ser dagens utspel som ett sätt att sänka arbetslöshetssiffrorna.

– När myndigheter anställer ska man anställa personal som är motiverad, utbildad och kompetent. Det här känns som ett sätt att via skattepengar putsa arbetslöshetssiffrorna, säger Sällström.