Wikipedia – svenska forskares förlängda arm

1:25 min

Det svenska Wikipedia är näst störst i världen med över tre miljoner artiklar och fyller idag 15 år. Det internetbaserade uppslagsverkets popularitet är något som även forskare kan utnyttja sig av.

Olle Terenius är malariaforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och har sedan 2013 hållit kurser i hur man som forskare och doktorand kan använda Wikipedia för att nå ut med sitt budskap. Sverige är först i världen med den här typen av initiativ.

– Människor som är intresserade söker sig till Wikipedia, och det är också där vi som forskare i så fall bör vara och dela med oss av våra kunskaper, säger han.

Pressmeddelanden från olika typer av artiklar är värdefulla och kan återanvändas till just Wikipedia. Besöken till uppslagsverket ökar nämligen när media uppmärksammar nya forskningsrön.

– Vi fick vi upp emot 70 000 besök på sidan inom en vecka. Det är ganska högt för en vetenskaplig sida på Wikipedia, säger Lionel Guy, forskarassistent på institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet. 

Lionel Guy var med och publicerade en artikel i tidsskriften Nature förra våren och passade då på att uppdatera sidan på Wikipedia som handlade om hans ämne.

– Det var också en väldigt intressant upplevelse att se hur folk hjälpte en att göra det snyggt så fort man publicerade. Alla möjliga personer hjälpte till så att allt blev komplett och rätt, säger han.