
Mattias maskrosmarmelad
5 dl kronblad från maskrosen
1 citron
1 vaniljstång
4 dl vatten
3 dl syltsocker
Ger 4 dl marmelad
Det här blir en vårig, härligt gul marmelad som du kan äta till ost.
Gör så här:
1 Plocka maskrosorna och rensa dem. Du ska bara använda kronbladen (de gula stråna). Lägg dem i en bunke som tål värme.
2 Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg i bunken.
3 Skölj citronen, riv av skalet (spara till senare), skiva citronen. Lägg skivorna med maskrosorna och vaniljstången.
4 Koka upp vattnet och häll över maskrosor, citronskivor och vanilj. Låt dra tills vattnet svalnat helt, cirka 40 minuter.
5 Sila ner maskrosvattnet i en kastrull och tillsätt syltsocker och citronskal. Låt sjuda i cirka 20 minuter, skumma av och häll på rena burkar. Förvara svalt.