Isterbandens historia med Edward Blom

5:30 min

Det är husmanskost på tisdagsmenyn i P4. Vår guide och ciceron är näringslivshistorikern, kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom. Isterband och dillstuvad potatis hittar vi på tallriken idag.

Isterband är en mycket märklig korv. Man drygar köttet med potatis och korngryn. Som ger den mycket speciella konsistensen som du även har i grynkorv och stångkorv. Sedan syras och röks den lite lätt, förklarar Edward Blom. 

Traditionellt har syran uppkommit genom att man bara hängt upp korven och torkat den. I och med att det är korngryn i så finns det även mjölksyrebakterier och då spontan jäser den precis som surkål. Idag får man tyvärr inte göra detta enligt livsmedelslagarna.

– Man måste ha den dillstuvade potatisen till. Har man dessutom rödbetor till så har man en "match made in heaven" konstaterar Edward Blom.

Isterband är ett mysterium. Den har aldrig dykt upp i alla gamla kok- och faktaböcker, jag har inte hittat någon om dess ursprung. Inte ens ordet finns med i svenska akademins ordbok! Troligen beroende på att ordet ansågs vara provinsiellt från Småland.