#mindalaby

Kritik mot Sveaskog: Skogen i Tolvsboberg missköts

3:11 min

I Tolvsboberg i Smedjebackens kommun bor sex personer. Det är en plats med historiska anor och i skogen finns mycket rester av det liv som levdes förr. Men, skogen är i fara. Det menar bybon Annika Lönnström, som hårt kritiserar Sveaskog.

Finns det problem i er by som ni vill att vi ska veta om? Maila till p4dalarna@sverigesradio.se eller berätta på vår sida på Facebook.

– Vi trivs väldigt bra och så började vi med draghundsverksamhet för 16 år sedan som tyvärr inte fungerade eftersom Sveaskog är lite njugga med sina tillstånd. Vi har slagits med dem i många år, nu har vi gett upp.

Annika Lönnström berättar om hur irriterad hon är på Sveaskog och säger att de inte tar ansvar för det de gör.

– Det är en katastrof i skogen, vandringsleder som är igenväxta, det är föryngringsytor där man kör sönder gamla fornminnen, man kör sönder gamla vägar. Och så skyller de på sina entreprenörer att de inte är informerade, men det är ju bara skitsnack.

– Det missköts å det grövsta, säger Annika Lönnström.

Hon pekar på en äng, som hon själv säger ser ut som ett tjärr med gran- och björkskog, som inte ses efter.

– Det här ska ju vara ett område avsatt för rekreation. På deras hemsida skryter de ju om hur duktiga de är att sköta området. 

Benny Bystrand på Sveaskog i norra Bergslagen säger att Sveaskog försöker hålla en god dialog med de närboende i de områden där de verkar.

– Men i det här fallet verkar det som att vi har misslyckats.

Han säger att Sveaskog har en hög ambition att undvika att köra sönder forn- och kulturlämningar.

– Det är aldrig med något slags berått mod som det här ska kunna ske. I det här fallet vill vi har in mer input för att kunna se: vad har hänt och varför.

Han ska nu ta kontakt med Annika Lönnström för att försöka lösa problemen.