Här står Tess upp mot nazisterna i Borlänge

2:45 min

Under 1 maj i Borlänge 2016, ställde sig Tess Asplund från Stockholm framför 300 nazister med en uppsträckt arm och en knuten näve, som en protest mot nazisterna.

På bilden ser man en ensam kvinna som ställer sig med höjd näve mitt emot de uniformerade demonstranterna i nazistdemonstration i Borlänge på 1 maj. Det var hundratals nazister som marscherade genom centrala Borlänge.

– Jag brukar stå med knuten näve på demonstrationer. Det är inget nytt för mig, säger Tess Asplund, som är från Stockholm, till P4 Dalarna.

Hur kände du dig när du ställde dig framför nazisterna med höjd arm och knuten näve?

– Jag bara kände när de kom att de inte ska vara här. Jag tror inte att jag tänkte ens faktiskt utan jag bara hoppade fram, säger Tess Asplund och fortsätter:

– Jag bara kände att här ska inte ni vara. Sedan var det en av dem som stirrade på mig och jag stirrade tillbaka. Han sa ingenting och jag sa ingenting heller. Sedan kom polisen ganska snabbt och tog bort mig.

Flera av nazisterna är ju dömda för våldsbrott. Var du inte skraj när du gick fram?

– Nej. Jag är inte rädd för dem.

Bilden på Tess Asplund får nu stor uppmärksamhet och sprids snabbt på sociala medier.

– Jag är helt chockad. Jag fattar ingenting.

Många vill se dig som en symbol nu. Hur tänker du kring det?

– Alltså, jag har ju kämpat mot rasism i 26 år – jag är 42 nu – och visst, om det här gör att folk uppmärksammar kampen mot rasism och främlingsfientlighet så är det jättebra, men någon symbol vill jag inte att folk ska se mig som.

Bilden, som spridits som en löpeld både i Sverige och utanför Sveriges gränser, är tagen av Expos fotograf och kommunikationsstrateg David Lagerlöf.

Är det här en ny "tanten med väskan"-bild?

- Oj, det vet jag inte om jag vågar säga. Den bilden är ju ikonisk. Men som fotograf vill jag beröra med mina bilder, och det här är uppenbart en bild som har berört många, säger David Lagerlöf, som var utsänd för att bevaka demonstrationen.

Varför tror du att bilden tilltalar så många?

- Här har vi en person som ställer sig i vägen för något som är skrämmande, och som gör det resolut. Det finns en David mot Goliat-känsla i bilden, säger han.