Därför är labradoren hundvärldens tjockis

Vissa hundar av rasen labrador retriever är näst intill besatta av mat, och därför svåra att hålla i form. Men allt kan inte skyllas på husse och matte. Det finns även en biologisk förklaring, visar en ny studie.

Rasen labrador retriever har ett rykte om sig att vara något av hundvärldens stora frossare. Många labradorer fullkomligt älskar mat.

Nu har en internationell forskargrupp, bland annat med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet, hittat en del av förklaringen. Genom att undersöka labradorers arvsmassa har de hittat genetiska skillnader mellan tjocka och mer normalviktiga labradorer.

Den ökade aptiten, och risken att lägga på sig lite för mycket i vikt, kunde kopplas samman med en genförändring i genen POMC.

Genförändringen återfanns i nästan en fjärdedel av alla labradorer som forskarna undersökte. Däremot fanns den inte i någon annan ras, förutom i den närbesläktade flat coated retrievern, där den också gav samma beteendeförändring.

Förändringar i samma gen har även hittats hos överviktiga människor, vilket får forskarna att tro att resultaten kan få medicinsk effekt både för människan och dess bäste vän.

Källa: Eleanor Raffan et al, 2016. A deletion in the canine POMC gene is associated with weight and appetite in obesity-prone labrador retriever dogs. Cell metabolism.

http://dx.doi.org/10.1016/j.cmet.2016.04.012