HÖGEREXTREMISMEN I SKARABORG

Nazister vill in i kommunpolitiken

6:38 min

Vid valet 2018 planerar Nordiska motståndsrörelsen att vara med. Organisationens presstalesman Pär Öberg säger att de troligen kommer att försöka ta plats i kommuner här i Skaraborg - sedan blir han arg.

Pär Öberg är en av ledargestalterna i den här organisationen som förra året registrerade sig som politiskt parti. Vid sitt första maj-tal i Borlänge talade Öberg om att göra Norden till "en fin och trygg plats".

Organisationens recept för att skapa den platsen innebär bland annat följande:

  • Människor som inte är "etniska nordeuropéer" ska skickas ut.
  • Media som "agerar folkfientligt" ska kunna förbjudas och det ska inrättas särskilda domstolar som tar hand om "de svåra fallen av folkförräderi".
  • Det här är en rörelse som förnekar Förintelsen och de har också uppfattningen att den ekonomiska och militära makten i världen ligger hos judar - och det är något som också är viktigt för dem att bekämpa.

På frågan om det här partiet kommer att ställa upp i kommunala val i Skaraborg svarar Öberg:

– Jag kan mycket väl tänka mig att vi kommer att ställa upp där också.

Vi frågar också organisationens i Västsverigechef, Jimmy Andersson från Skara, om han kommer att vara en valbar kandidat.

– Det vet inte jag än, säger han.

Det här är ingen vanlig politisk intervju och vi vill vara tydliga med att NMR är en nazistisk organisation som bygger på rasideologiska idéer som inte stämmer överens med tanken om alla människors lika värde.

Intervjun börjar ganska lugnt, men i takt med att vi ifrågasätter budskapet så ändras också tonläget. Pär Öberg kallar oss "vänsterstyrda dårar" och ber oss att "dra åt helvete".

Du kan höra en längre intervju i ljudlänken ovan.