STUDIO ETT TISDAG 3 MAJ

Hör Maria Wetterstrand om hur MP mår

11 min

Både Åsa Romson och Gustav Fridolin är hårt trängda inför kongressen om en och en halv vecka. Efter bostadsminister Mehmet Kaplans avgång och debatten om Yassir Kahns vägran att ta kvinnor i hand är hela partiet i gungning. Hör Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand.

– Jag tänker att mycket av det som kommer fram nu i samband med kongressen är inte bara det som har hänt nu utan även det som har hänt tidigare. Inte minst missnöjet med den asyl- och flyktingpolitiska uppgörelsen från i höstas. Det är många som har gått och burit på mycket sorg och ilska och frustration över det, säger hon. 

Enligt Maria Wetterstrand är det även många miljöpartister som är missnöjda med Socialdemokraterna som regeringspartner.

– Det är många saker som kommer upp till ytan och det kanske är bra att lyfta på locket och reda ut problemen, säger hon.

– Det finns trots ilska, frustration och besvikelse även mycket konstruktivitet kring vad man ska göra för att förbättra förtroendet för partiet.

Ligger det någonting i anklagelserna kring grumliga idéer i partiet?

– Jag tycker att det finns en väldigt okritisk inställning till tillexempel Turkiets ledning hos vissa medlemmar som jag finner mycket tveksam, säger hon.

Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland, hur ska Miljöpartiet hantera den frågan?

– Jag tycker att Socialdemokraterna ska gå Miljöpartiet till mötes i den här tunga miljöfrågan. Jag tror att det är det bästa de skulle kunna göra just nu.