WWF ger räkan grönt ljus - får kritik från forskarhåll

1:49 min

I dag kom senaste Fiskguiden, Världsnaturfondens råd till konsumenter om fisk som fångats eller odlats på hållbart sätt. Dit hör nu västkusträkan.

Fiskaren Jan Olof Hellberg från Resö i Bohuslän hade räknat med grönt ljus för räkan i dag efter att räkfisket fick miljöcertifiering från MSC i vintras.

– Vi har så otroligt fin teknik i dag när det gäller redskap, vi kan sortera ut de minsta räkorna, vi kan storlekssortera medan vi fiskar levande räkor på botten i dag, i rätt hög grad. Vi har utprovat det under ett års tid tillsammans med SLU och fiskarföreningen Norden på Smögen, så vi vet att det fungerar, säger Jan-Olof Hellberg till P4 Väst.

Arbetet bland fiskarna för att förfina redskapen och fiska hållbart ledde till att de i december fick miljömärket MSC. Det i sin tur gör att Världsnaturfonden ger grönt ljus för miljömärkta räkor. Andra Nordhavsräkor har fortfarande rött ljus i fiskguiden.

Men det finns kritik mot Världsnaturfonden och mot MSC-märkningen. Djuphavsbiolog Thomas Dahlgren vid Göteborgs universitet säger att de redskap som används vid räktrålning skadar bottenlivet.

– Djuphavstrålning är inte bra. Helt plötsligt så är den svenska djuphavstrålningen miljömärkt. Det är väldigt konstigt.

Det kan snarare vara tvärtom, att när man hänger på en tung rist för att sortera bort småräkor, så gräver den djupare ner i sedimentet och orsakar en större sedimentplym, som driver iväg. Sedimentet lägger sig på kallvattenskoraller till exempel, som har svårt att klara en sådan här onaturligt hög sedimentation, säger Thomas Dahlgren.

I Fiskguiden framgår vilka arter som har biologiska svårigheter - dit hör sedan tidigare Östersjötorsken, men nu också torsk från Barents Hav. Tidigare sågs det beståndet som livskraftigt, nu får det gult ljus. Inger Melander, sakkunnig för fisk vid Världsnaturfonden.

– De är lite svagare i år. Man ser att tillväxten inte är som den ska och det finns även en ökad fiskdödlighet, avslutar Inger Melander.