Öresund

Asylsökande pojke somnade på tåg – fastnade i Danmark

3:38 min

Sedan årsskiftet har ett tiotal asylsökande barn tvingats in i byråkratiska processer i Danmark. Anledningen är att de rest över Öresundsbron av misstag och därefter vägrats att åka tillbaka.

Bara de senaste veckorna har flera asylsökande barn inkvarterats på Röda korsets mottagningscenter på norra Själland. Enligt Gitte, som arbetar på anläggningen, rör det sig om ett tiotal individer som sedan årets början, av misstag, åkt över till Danmark.

Rashed, somnade på tåget på väg till skolan och vaknade upp i Köpenhamn. Flera andra asylsökande pojkar berättar om liknande situationer, om hur de klivit på fel tåg eller blivit hänvisade till fel perrong och på så vis hamnat på fel sida Öresund mot sin vilja.

Saknar id-kort

Eftersom asylsökande i Sverige inte får giltiga id-kort, godtas deras legitimationer inte vid id-kontrollerna på färjeläget i Helsingborg eller vid tågstationen på Kastrup.

I stället hanteras barnen, som om de var nyanlända även i Danmark.
Enligt Martin Lindén, vid Migrationsverkets Dublinenhet, är detta enda möjligheten att hantera barnen på för danska myndigheter.

Regelverket tar inte hänsyn till hur man har hamnat i ett land, hur det gått till, om det varit medvetet eller av misstag.

– Det är Dublinkonventionen som gäller för att återta personer som befinner sig i ett land men sökt asyl i ett annat land, säger han.

Blir kvar i veckor

Enligt Martin Lindén kan det dröja flera veckor innan barnen får återvända till Sverige.

Gitte, som arbetar på mottagningscentret på norra Själland, menar att många barn riskerar att drabbas hårt av att vara ifrån sin naturliga miljö så länge.

– De har allt i Sverige sina liv, sina asylprocesser, några har familjer, de går i skola och är med i fotbollsklubbar. Genom det här upplever de att deras liv går i stå och ställs i standby. Samtidigt blir många bekymrade av vad det här kan betyda för deras asylprocess i Sverige, säger hon.