Personliga begravningar blir allt vanligare

3:25 min

I en undersökning som begravningsbyrån Fonus har gjort så vill fem av tio svenskar ha en personlig begravning istället för en traditionell. 

Idag ser man tydligt hur gamla traditioner byts ut och många vill att begravningar handlar om den avlidne och dennes liv, istället för att den ska handla om döden.

I undersökningen som Fonus har gjort vill 55 procent att begravningen ska vara personlig och fler vill att den ska vara ljus och som en fest istället för religiös och sorglig.

– Jag vet en familj som valde att utforma minnesstunden till en kräftskiva eftersom den avlidne älskade kräftor, säger Peter Göransson, informationschef på Fonus, i ett pressmeddelande.

På vår sida på Facebook kan man berätta om hur man själv tänker sig sin begravning.

Jag vill inte ha någon begravning. De får komma till kyrkan på lasarettet och säga hejdå. Efteråt ska de samlas och äta lite gott och dricka något gott vin. Inga blommor, utan pengar till kvinnojouren och Bris.

Öppen bar och obligatorisk karaoke. Skotta ner det som är kvar av mig till ACDC's Highway to hell. Och skippa kostymen. Bättre med stringkalsonger och flipflops, det kommer att bli varmt dit en annan är på väg iallafall...