P4 Blekinge - Svensktoppen nästa

Erika Hansson: Kan man verkligen gå till final två år i rad?

4:37 min

En tvekan om man verkligen kan gå till final i Svensktoppen nästa två år i rad fick Erika Hansson att vela lite. Men hon körde och det blev final igen. 

Lyssna på låten längst ner i artikeln

Förra året var Erika Hansson från Åhus, men jobbandes i Sölvesborg, i Blekingefinal av Svensktoppen nästa med låten My man. Det gjorde att hon inte visste om hon skulle skicka in igen.

– Jag tänkte att det kan vara svårt att komma i final två år i rad. Men sedan hade jag två låtar på lager så jag tänkte att jag chansar, säger Erika Hansson.

Får nynnande förslag
När låtar ska skrivas får ofta låtskrivaren Jörgen Andersson en musikidé som han nynnar lite till och skickar över till Erika.

– Om jag känner att det kan bli något skickar Jörgen det vidare till en textförfattare och sedan blir låten till. Ibland börjar det med att jag känner att jag vill sjunga en speciell genré och då kontaktar jag Jörgen, säger Erika Hansson.

Kärleksballad i gråmulet
Sölvesborgsborna kommer snart få se henne spela in en musikvideo i Sölvesborgs centrum och skogar. Det handlar om en annan ny låt som beskrivs som en olycklig kärleksballad.

– Vi har lite idéer om hur musikvideon ska se ut. Det ska helst vara lite gråmulet den dagen, menar Erika Hansson och tänker att det passar till temat olycklig kärlek. 

"Vill kasta loss och bara köra"
Hon har jobbat en del som musiklärare och tycker det är lättare att coacha andra än att coacha sig själv. Vi undrar hur hon själv vill vässa sig som artist.

– Jag kan bli för självkritisk. Det är lätt att fastna i gamla mönster och bli hemmablind. Under detta året vill jag bli bättre på att improvisera och kasta loss och bara köra. Som artist vill man gärna bredda sin repertoar och vilka toner man kan ta. Man blir aldrig fullärd, säger Erika Hansson. 

Låten hon tävlar med tycker hon är en riktig feelgoodlåt som man blir glad när hör och som det är svårt att sitta still till.  

Erika Hansson tävlar i finalen av Svensktoppen nästa Blekinge den 22 juli på Östersjöfestivalen i Karlshamn. Möt de andra finalisterna:
Morgan Färm
CID
Henwall