"Ordet diet har blivit kidnappat"

7:43 min

Var och varannan vuxen person berättar nuförtiden att de går på en diet. Hur blev det så? Och varför väcker det så mycket känslor?

För dieter väcker verkligen starka känslor. Nyligen tvingades en forskare ha väktare på plats under sin disputation eftersom LCHF-anhängare hade uppträtt hotfullt.

En funkar inte för alla
Näringsterapeuten Anna Baard Blixt känner igen fanatismen. 

– Det finns många som hittat en diet som fungerar för dem och som förespråkar den väldigt starkt. Men bara för att den fungerar för en person så fungerar den inte för alla, säger hon. 

Diet förvrängt som begrepp
Själv anser hon att begreppet diet har blivit förvrängt. 

– Idag handlar det nästan alltid om att gå ner i vikt, men från början betyder ordet diet "livsstil".  Jag tycker att ordet har kidnappats och fått en mer negativ klang än det förtjänar, säger Anna Baard Blixt. 

Långsiktigt fokus
Hon förklarar att i sitt yrke som näringsterapeut ligger fokus på att få folk att äta bra mat långsiktigt, inte på att snabbt gå ner i vikt. 

– För då går man ofta tillbaka till sina gamla vanor och så är man tillbaka på ruta ett. Det gäller att hitta ett sätt att leva som man verkligen tror på, berättar Anna Baard Blixt. 

Finns det något som är gemensamt för de flesta dieter idag?

– Ja. Nästan alla förespråkar mycket grönsaker och mycket frukt. 

I ljudklippet ovan hör du näringsterapeuten kommentera flera olika dieter, såsom 5:2, LCHF och paleo.