STUDIO ETT ONSDAG 4 MAJ

Attefallshus förvandlas till bostadsrätter

15 min

I takt med att trycket på bostadsmarknaden ökar börjar köpare och säljare nu söka mer ovanliga sätt att bo. Ett sådant, lite annorlunda sätt att bo, är de 25 kvadratmeter stora Attefallshusen som nu börjar komma ut på marknaden som bostadsrätter.

I centrala Stockholm har Oliver Noemm kontor. Hans företag har sålt ett 50-tal Attefallshus, men betydligt fler uppges vara intresserade. Själv menar Oliver Noemm att Attefallshusen är en bra idé för att bostadspriserna i storstaden är för höga.

– Vi vill ju gärna ändra på det. Vi vill ju försöka skapa billiga bostäder så att alla ska få tak över huvudet.

Fredrika Stein är en av de som bor i ett nybyggt Attefallshus i Stockholm. Hon äger det, men inte tomten som huset ligger på.

– Vi skulle ju flytta hemifrån. Då kollade jag först på en lägenhet i Gustavsberg, och det var samma pris som det här. Jag har hund, det är perfekt. Hon kan vara ute här. Jag betalade 1 590 000 kronor.

Enligt Boverkets prognos behövs det hela 700 000 nya bostäder fram till år 2025. Efterfrågan att bo i de större städerna gör att det kan skilja mycket i pris mellan orter som ligger bara några mil ifrån varandra.

– Många vill bo i själva residensstaden, som drar till sig folk. Då stiger priserna i residensstaden, medan då orter som ligger fem, sex mil bort tappar. Det skiljer väldigt mycket på priserna, säger Hans Flink på Mäklarstatistik, som tar fram underlag åt fastighetsbranschen.

Bristen på bostäder i Sverige har fått politikerna att försöka ta fram snabba alternativ. Ett sådant var Attefallshusen, som lanserades av den tidigare bostadsministern Stefan Attefall.

– Det här bidrar till att minska bostadsbristen, men framförallt att vidga människors möjligheter att hitta lösningar som passar deras familjer och deras situationer.

Nu har Attefallshusen funnits på marknaden i två år. Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, anser att Attefallshusen var ett bra initiativ eftersom det ger större frihet för människor och aktörer att bygga som de vill.

– Jag tror att vi ska bygga vidare på det här och hitta andra, smarta regelförenklingar.

Från den politiska motståndarsidan höjs kritiken. Vänsterpartiet menar att Attefallshusen inte är tillräckligt för att lösa bostadsbristen.

– Det vi behöver framförallt bygga är hyresrätter för människor med vanliga inkomster. Attefallshusen, det har inte ens byggts 1000 per år. Vi förstår alla att det inte kan vara en lösning på en så stor bostadskris, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet.