Skåne

Räddningstjänsten agerar efter dödsolyckor

3:09 min

För tre veckor sedan omkom en brandman under en räddningsinsats efter en trafikolycka på E4:an i Örkelljunga - en av tre liknande dödsolyckor på kort tid. Nu skärps säkerheten för brandmän som ska arbeta längs vägarna.

Första dödsfallet inträffade i Sigtuna i februari, då en brandman blev påkörd av en bilist och fick så pass allvarliga skador att han avled. För tre veckor sedan, på E4:an i höjd med Örkelljunga, lossnade en vajer och träffade en brandman som skadades svårt. Mannen kördes i ilfart till Lunds lasarett men hans liv gick inte att rädda.

I förra veckan inträffade ett tredje dödsfall. Efter en lastbilsolycka i Munkedal i Bohuslän blev en brandman ihjälkörd av en förbipasserande bil.

I två av fallen är bilisterna som orsakade dödsfallen misstänkta för vårdslöshet i trafik respektive vållande till annans död.

Mattias Ahlbin arbetar som brandman och skyddsombud i Ängelholm. Han vittnar om en förändrad inställning i trafiken hos allmänheten.

– Attityden i trafiken har blivit mycket hårdare. Alla som jobbar på vägar blir utsatta dagligen för att trafikanter tränger sig fram. Där är inga lagar och regler som gäller känns det som, säger han.

För att öka säkerheten har Räddningstjänsten Syd beslutat att man framöver ska skicka ut fler medarbetare vid trafikolyckor för att säkra upp miljön på en olycksplats. Dessutom kommer det bli större och mer varaktiga avspärrningar för att brandmännen ska få arbeta ostörda av bilister.

I början av nästa vecka träffas alla räddningschefer i Skåne för ett regionmöte där frågan om trafiksäkerheten ska lyftas. Målet är att nå en gemensam plan för hela Skåne om hur räddningsarbetet på vägarna ska gå till.

– Vi tycker att det är en helt oacceptabel situation att brandmän ska förolyckas i samband med räddningsinsatser. Jag vill få till en gemensam lösning för hela Skåne och det ska vi försöka driva igenom på mötet, säger Per Widlundh, förbundsdirektör på Räddningstjänsten Syd.