Linköping

Spelsugna lockas till Lincon i Linköping

1:44 min

I år väntas över 1500 personer besöka spelkonventet Lincon i Linköping som för 32:a året slår upp sina portar för spelsugna besökare från hela landet.

Det råder ett märkligt lugn vid universitetsområdet i Linköping under fredagsmorgonen. Solen börjar så smått värma och de första morgonpigga småfåglarna har börjat öva sina arior. Skolområdet är tomt och inne i de stora öde lokalerna syns inte en levande själ.

Det är inte mycket som avslöjar att det här pågår ett av Sveriges största spelkonvent. Men å andra sidan är klockan bara halv åtta på morgonen och de allra flesta av turneringar och matcher drar inte igång förrän klockan nio.

Någon som är klarvaken är i alla fall Heléne Holmkvist som är press -och eventansvarig på Lincon och hon förklarar med ett leende att många av besökarna kanske inte kom i säng så tidigt igår. Spelandet kan tydligen dra ut en bra bit in på morgontimmarna.

Heléne Holmkvist hittar på konventet som i sin egen ficka. Hon pekar ut spelsalar, fik, lunchrestauranger och sovsalar som om hon aldrig gjort annat.

- I år tror vi att det kan komma minst 1500 personer hit, så det är ett stort skepp att ro runt.

I en sovsal träffar vi på William Gullin, 24 år från Karlstad och Emma Rust, 27 år från Grums. Här har de sovit tillsammans med drygt 150 andra besökare och kommer så göra till på lördag när det bär av hemåt igen. Men innan dess ska de såklart spela massor av spel.

- Vi kommer främst spela rollspel, det är ett stort intresse för vår grupp, förklarar William Gullin innan han och Emma Rust smyger ut från sovsalen.

Helén Holmkvist visar med stolthet in mig i den stora matsalen där det om bara några minuter kommer sätta igång ett Sverigemästerskap i fantasykortspelet Magic the Gathering. I den välfyllda kiosken där allehanda speltillbehör går att hitta står Niklas "flax" Kärrstrand och sorterar spelkort. Han förklarar att just kortintresset kan bli ett dyrt intresse.

- Det dyraste kortet vi har till försäljning här kostar 22.000 kr. Men lite mer vanliga kort kostar mellan 100-200 kr.

Turneringen drar igång och vi blir utskickade, det är viktigt att spelarna kan koncentera sig under spelets gång. Turneringen betyder mycket för många och några lyckligt lottade kan faktiskt försörja sig på att spela den här typen av kortspel.

Korridor efter korridor, klassrum efter klassrum är fyllda med besökare som spelar, byter spel, säljer spel, planerar spel, tänker spel. Det är brädspel, kortspel, tv-spel, data-spel, rollspel och intresset för denna spelvärld verkar bara växa.

- När vi startade 1984 var det ungefär 100 personer som kom och då spelade vi mest rollspel. Nu är det över 1000 personer här och brädspelet är spelet som är mest populärt, förklarar Mats Hultquist som var med och arrangerade Lincon när det startade för 32 år sedan.

I ett klassrum sitter Björn Persson, Rebecca Lundahl, Niclas Olsson och Atle Werin. De är mitt uppe i ett spännande rollspel och spelledaren Niclas Olsson förklarar scenen för de andra spelarna.

-Gränden är mörk, det är dunkelt. Mannen ni möter har ett snett leende och hans kläder är lortiga med blodfläckar här och var. "Är ni ute på promenad frågar han"?

- Alldeles riktigt! Och vill ni har problem så finns vi gärna till hands, svarar Atle Werin som i dagens rollspel spelar en morsk poliskonstapel. 

- Nej men sir, inte vill vi ha problem! Vi är ju bara på genomresa, svarar Björn Persson som spelar en lite mer neurotisk karaktär.

Björn Persson smyger ut från rollspelet och förklarar att det han tycker är så härligt med rollspel är att det ger en möjlighet att få leva sig in i miljöer och i situationer som man annars aldrig skulle hamna i. Han menar att alla kan spela rollspel, att man inte behöver vara proffs utan att det handlar om att ha fantasi.