Autogiro till dubbelbeskattning

1:49 min

Närmare en halv miljon sparare fortsatte under förra året att sätta in pengar till privat pensionssparande. Detta trots att de numera tvingas betala dubbel skatt. 

En granskning som Ekot har gjort visar att två av tre sparbolag har kvar autogiron där pengar kan slussas över automatiskt från spararnas konton till den här sparformen, där man alltså tvingas betala dubbel skatt. Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, är kritisk.

– Personligen tycker jag att det är väldigt tragiskt eftersom det blir en dubbelbeskattning i och med att det är skattade pengar som man betalar in på försäkringarna och sedan får man skatta för pengarna när man tar ut dem, säger Kay Kojer.  

I många år var det möjligt att spara 12 000 kronor om året i det skattegynnade privata pensionssparandet. Under 2015 trappades summan ner till 1 800 kronor och nu är det skattegynnade pensionssparandet helt slopat.

Men ändå har många sparare fortsatt att sätta in pengar till sina privata pensionsförsäkringar, för att de har missat informationen eller av glömska.

De pengarna blir beskattade två gånger, både när lönen beskattas och när man att ut pengarna som pension.

En förklaring är att många autogiron finns kvar som automatiskt drar pengar.

– Ja det är just effekten av att man inte klipper de här autogirona och så, säger Kay Kojer.

Enligt Skatteverket sparade 467 000 personer på det här sättet under 2015. Över en miljard kronor av deras pengar är låsta och beskattas två gånger.

Några banker och försäkringsbolag har stängt av autogirot för kundernas privata pensionssparande, så att de inte kan spara med dubbel skatt.

Men Ekots granskning visar att ett tiotal sparbolag har kvar den möjligheten.

Banker och försäkringsbolag verkar inte värna spararnas intresse, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på organisationen Sveriges konsumenter.

– De ska ta vara på kundernas bästa. De påstår att de är rådgivare. Om de är det, ska de verkligen se till att de inte hjälper till att slussa in pengar till ett extremt ofördelaktigt sparande, säger Jan Bertoft.

Några bolag i Ekots sammanställning som har stängt av dessa autogiron är AMF, Avanza, Brummer och KPA.

Men jättar som Folksam, Handelsbanken, Nordea, SEB, Skandia och Swedbank har inte stängt av dessa autogiron.

Jan Bertoft på Sveriges konsumenter säger att det är de sparare som har svårast att ta till sig information som påverkas mest.

– De som inte läser igenom och som inte riktigt förstår vad det här handlar om, de som inte har tid och som inte har kunskapen. De lär drabbas mest av att deras pengar går in på ett låst sparande som är väldigt dåligt.  

10 av 15 bolag har kvar autogiro.

Ekot har ställt samma fråga till 15 företag inom sparande och försäkring:

”Avdraget för privat pensionssparande är avskaffat. Men uppenbarligen har en del sparare missat informationen och fortsatt att sätta in pengar som tidigare. Inte sällan görs detta per autogiro.

Några banker och försäkringsbolag har klippt dessa autogiron och därmed stoppat insättningar den vägen. Jag undrar om ni har klippt pensionsspararnas autogiron på det sättet?

Ja eller nej?”

Av de 15 bolagen svarade 5 entydigt att de ha ”klippt”, alltså stängs av, dessa autogiron. Tio av 15 bolag har inte gjort det. I två fall har svaren varit förknippade med förbehåll, se sammanställningen.

AMF                                  Har stoppat autogiro.

Avanza                              Har stoppat autogiro.

Brummer                           Har stoppat autogiro.

Danica*                             Har stoppat autogiro.

Folksam                             Har INTE stoppat autogiro.

Handelsbanken                   Har INTE stoppat autogiro.

KPA                                   Har stoppat autogiro. 

Länsförsäkringar                 Har INTE stoppat autogiro.

Movestic**                         Har INTE stoppat autogiro.

Nordea                               Har INTE stoppat autogiro.

Nordnet                              Har INTE stoppat autogiro.

SEB                                    Har INTE stoppat autogiro.

Skandia                              Har INTE stoppat autogiro. 

SPP                                    Har INTE stoppat autogiro.

Swedbank                           Har INTE stoppat autogiro.

*Danica har stängt av spararnas autogiron så att insättningar till det tidigare skattegynnade pensionssparandet inte längre är möjliga. Men pengar kan fortfarande gå via stående överföringar, till exempel från kundens konto.

**Movestic säger att man inte har stängt av spararnas autogiro men att man har ”nollat premierna”. Innebörden är att man har gjort det omöjligt att sätta in pengar till det tidigare skattegynnade privata pensionssparandet.