Svensk tv-dokumentär om Irlands första stora rockband Thin Lizzy

3:02 min

Den har tagit 14 år att göra, men ikväll sänder Sveriges Television en dokumentär om Irlands första stora rockband Thin Lizzy.


Thin Lizzy grundades i slutet av 60-talet, långt innan band som U2 såg dagens ljus, av bland andra basisten Phil Lynott som blev dess frontfigur och som dog bara 36 år gammal 1986 efter år av drogmissbruk.

Kulturnytts Berit Nygren ringde upp frilansjournalisten Jörgen Holmstedt för att fråga vad som har fått honom att ägna alla dessa år åt den här filmen:

- Jag tycker ju att Thin Lizzy är världen bästa band och ett väldigt underskattat band på så sätt att de i mångt och mycket var hårdrockens svar på Beatles. Liksom Beatles gjorde Thin Lizzy nästan aldrig en dålig låt, svarar Holmstedt.

Det är litet som en händelse som ser ut som en tanke, att Dublin ligger på samma breddgrad som Liverpool varifrån ju Beatles kom ...

- Ja, du ser - det finns en connection där helt enkelt.

Thin Lizzy slog igenom för 40 år sedan med låten "The boys are back in town".

- Ja, det är en rätt typisk Thin Lizzy-låt, det är ju en macholåt av megamått. Det är killarna är tillbaka i stan, och de tar för sig av spriten och brudarna och det är fest, säger Holmstedt.

Av någon anledning blev de särskilt stora i Sverige. Sverige var det enda landet där Phil Lynott gjorde två turnéer*, och Holmstedt hämtade mycket energi från deras låtar som "Do anything you want" från 1979.

- Det är ju en pepplåt, som Phil Lynott skriver till sina fans att "låt er aldrig nedslås av dumma människor", "låt de aldrig stoppa er från att förverkliga era drömmar", och den filosofin har jag burit med mig under de här 14 åren som har jag kämpat med den här filmen, säger Holmstedt och fortsätter:

- Phil Lynott var ju en väldigt mångfacetterad låtskrivare. Han gjorde ju alltifrån den tuffaste hårdrock till ömsinta kärleksförklaringar till sina barn.

- Det var influenser ... det var blues, soul och allt möjligt i låtarna, och - det var alltid väldigt hållbara melodier. Han har utan tvekan ett av de skarpaste melodisinnena i populärmusikens historia ...

... som har inspirerat rader av akter som Def Leppard, Guns n roses sångare Axl Rose som har omslaget till gruppens framgångsrika album "Black rose" intatuerat på höger överarm, och Metallica till exempel - band som har sålt skivor i 100 miljoner exemplar.

- Så grupperna som har inspirerats av Thin Lizzy och fört Thin Lizzys anda vidare har sålt otroligt mycket skivor, men grundkällan till den här inspirationen - Thin Lizzy - de har inte nått ut på samma sätt. Så att det är jag vill med den här filmen - jag vill att folk ska upptäcka vilken fantastisk låtskatt som finns där.

Du säger "Lajnott" men i alla brittiska intervjuer så säger de "Linött" - hur kommer det sig?

- Alltså det korrekta uttalet är väl "Linött" för det var så han föddes 1949, han var Phil "Linött" då, men runt 1970 då gruppen fick sitt första stora skivkontrakt med Decca records tyckte han att det låter litet coolare om man är "Lajnott" som i "why not". Han sade ju aldrig nej till någonting vad gäller sprit, sex, knark eller arbete så att han gjorde helt enkelt om uttalet av sitt efternamn till "Lajnott" så egentligen är ju då båda uttalen korrekta, men jag tycker ju att varje människa måste få bestämma hur ens namn uttalas. Phil ville att man skulle säga "Lajnott" så då gör jag det.

* Enligt dokumentären är det också det enda bandet som har spelat på Hovet i Stockholm fem år i rad, 1979-83.

Dokumentären sänds i SVT1 kl 2320 ikväll fredag den 6 maj 2016.