Alliansen redo köra över Socialdemokraterna i Nato-frågan

1:56 min

Den borgerliga alliansen öppnar nu för att köra över Socialdemokraterna i frågan om Natomedlemskap.

38 procent av de tillfrågade vill att Sverige går med i Nato – för första gången är fler svenskar för ett medlemskap än emot, enligt den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet.

Trendbrottet är troligtvis orsakat av nyhetsrapporteringen om Ryssland som ett militärt hot i Östersjöområdet, enligt Karl Ydén, universitetslektor vid Chalmers och Visiting Research Fellow vid King's College London, och en del av SOM-institutet.

Sedan Kristdemokraterna ändrade uppfattning i Natofrågan i höstas är nu även hela den borgerliga alliansen för ett svenskt medlemskap. Sverigedemokraterna är för partnerskap med Nato och vill se en utredning för ett eventuellt medlemskap.

– Det är klart att man förutsättningslöst skulle kunna utreda vad det innebär om Sverige skulle gå med i Nato, sa partiledare Jimmie Åkesson (SD) till Expressen i mars 2016.

De rödgröna är dock emot Nato-medlemskap.

Liberalernas partiledare Jan Björklund öppnar nu för att en politisk majoritet kan köra över Socialdemokraterna i frågan.

– Vi anser alla att Sverige bör bli medlem, sen är det så att då krävs att fler partier är för. Men jag vill understryka att inget enskilt parti – inte heller Socialdemokraterna – kan påräkna att få veto om det i övrigt finns en majoritet för ett medlemskap, säger Jan Björklund (L).

Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark resonerar likt Jan Björklund.

– Jag tror inte att något parti kan sätta ett veto. Och jag tror inte i grunden att det är en höger-vänster fråga. Det finns kloka socialdemokrater som är för ett Nato-medlemskap, med de bor i andra länder. De bor i Norge och Danmark, säger Hans Wallmark (M).

Frågan kommer att bli central i valrörelsen 2018, säger Mikael Oscarsson, kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson.

– Nu söker vi stöd i nästa val för ett snabbt Nato-medlemskap så Sverige kan få skyddet som medlemskapet innebär, säger säger Mikael Oscarsson (KD).

Socialdemokraterna anser alltså inte att Sverige ska söka medlemskap i Nato. I en skriftlig kommentar lyfter utrikesminister Margot Wallström fram att SOM-undersökningen även visar på ett starkt stöd för militär alliansfriheten.

"Den militära alliansfriheten tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. Den ger oss handlingsfrihet att i varje given situation agera på det sätt som bäst gagnar avspänning, en fredlig utveckling och folkrätten bäst. Den militära alliansfriheten förutsätter en aktiv, bred och ansvarsfull utrikes- och säkerhetspolitik i kombination med en trovärdig nationell försvarsförmåga. Regeringen satsar på båda", skriver Margot Wallström (S).

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är tydlig med att dagens undersökning från SOM-institutet inte påverkar partiets ställning i frågan.

– Det är väl snarare så att vi måste bli bättre på att visa på fördelarna med alliansfriheten. Att vi kan verka på fred och avspänning, och att det blir större trovärdighet i vår självständiga utrikespolitik, säger Jonas Sjöstedt (V).