Boende i Vänge behöver inte evakueras

4:42 min

Räddningstjänsten uppmanar boende i Vänge kyrkby att stanna inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningstjänsten har övervägt evakuering av ett 50-tal hushåll, men beslutat att det inte behövs.

Sedan vinden vänt mot sydost gjorde räddningsledaren vid 2-tiden i natt bedömningen att en evakuering av Vänge kyrkby kunde bli aktuell.

Brandområdet inspekterades från luften med drönare och utifrån den kunskapen kom beslutet om en eventuell evakuering av ett femtiotal hushåll kring Vänge kyrkby.

-Just nu är beslutet att vi inte evakuerar de närmaste timmarna, säger räddningschef Dick Svennefelt till P4 Gotland.

Det rör sig om omkring 50 hushåll som bedöms kunna hamna i riskzonen. Dick Svennefeldt säger att spridningsrisken för närvarande bedöms vara låg men understryker att beslutet kan komma att ändras. En ny flygning över området kommer att göras vid 12-tiden.

Marianne Petterson som bor i ett hus i området berättar att hon ska ut om en stund för att titta och själv kunna bedöma var branden är. Hon känner sig lättad efter beskedet om att Vänge kyrkby inte ska evakueras.

Under natten har brandområdet varit oförändrat cirka 1500 gånger 1000 meter. 

Branden startade i ett område mellan Vänge och Buttle på Gotland under fredagen. Det började med en gräsbrand, som snabbt spred sig och övergick till en så kallad toppbrand, där topparna på träden fattat eld.

Även Kustbevakningens flyg har deltagit i insatsen för att få en överblick av brandens spridning. Polisen har upprättat avspärrningar på vägar runt området. 

Även om någon evakuering inte är aktuell, anländer MSB:s avancerade utrustning med pumpar, brandslangar och fyrhjulingar vid 14-tiden med färjan.

Röda Korset på Gotland har ökat sin beredskap att hjälpa till om det eventuellt blir en evakuering senare. P4 Gotlands reporter beskriver läget i området som ganska lugnt.

Kenneth Johansson kör tankbil. Han har 15 kubik vatten med sig, berättar han i P4 Gotland.

-- Det är hyfsat lugnt just nu, berättar Kenneth Johansson som kör tankbil. 

Vattenbombningen sker just nu vid de brandgator som har grävts upp, rapporterar P4 Gotland.

-- Det är inte jättemycket vind just, svaga till måttliga. 2-6 meter per sekund. Just nu är vi i ett högtrycksläge. Det är ostlig vind och en ganska säker prognos som gäller de kommande dagarna, säger SMHI.

Ekots direktrapportering i text om skogsbranden

Det blir inte någon evakuering men boende är oroliga.

"Jag är orolig för att det ska blossa upp igen" berättar en boende till P4 Gotland.

Det rör sig om omkring 50 hushåll som bedöms kunna hamna i riskzonen. Det var den kraftiga röken som utgjorde den största faran.

-- När jag vaknade i morse var det fullt av rök. Även inomhus, berättar kyrkoherde Rune Olofsson.