HÖGEREXTREMISMEN I SKARABORG

Aktivisthandbok styr nazisternas vardag

2:35 min

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen ska vara beredda att offra allt för kampen. Så står det i deras aktivisthandbok som P4 Skaraborg tagit del av. 

Ett exempel på hur de agerar är stormningen mot polisen vid Medborgarplatsen i Stockholm i år där en 19-årig NMR-medlem från Lidköping är misstänkt för brott. Redan nu har tre av demonstranterna åtalats för våldsamt upplopp och en av dem som kastade en glasflaska mot polisen även för försök till misshandel.

Det var den 23 januari som 38 medlemmar ur Nordiska Motståndsrörelsen vid en otillåten demonstration i Stockholm plötsligt stormade mot poliser vid Medborgarplatsen.

– Samtliga grips på plats. De här tåget har filmats av polis så det är ett pussel att lägga ihop utifrån filmer och foton. De som man kan få fram har varit aktiva i det här så kommer det gå vidare precis som det har gjort med de här första tre, säger kammaråklagare Lucas Eriksson på City åklagarkammare i Stockholm som leder utredningen.

Polisens insats-PM från händelsen:

"Nordiska Motståndsrörelsen samlade ca 40 deltagare vid Karlaplan. Demonstranterna saknade tillstånd och bar med sig många fanor och en stor banderoll. 
Trots många försök till dialog valde de att inte alls kommunicera med polispersonal .... Demonstranterna gick dock genast ned i gatan och gick Karlavägen mot Sveriges Radio mitt i körbanan i dess hela bredd...
När demonstrationen kommit ca 50 meter från Oxienstiernsgatan med okänd agenda valde jag att fatta beslut om pl 24 för att förhindra eventuellt angrepp mot Sveriges Radio. I samband med att vi gjorde halt på demonstrationståget skedde våld mot polispersonal (sköld slagen mot munnen) och misstänkte gärningsmannen greps av Delta."

Polisen styrde därefter om marschen till Medborgarplatsen där upploppet skedde (reds anm) 

En av nazisterna som greps är en 19-åring från Lidköping. Han är misstänkt för våldsamt upplopp och riskerar åtal inom kort om bevisningen håller:

–Det beror på hans personliga omständigheter och vad man kommer fram till att han ska ha gjort. En trolig påföljd skulle kunna vara villkorlig dom och samhällstjänst, säger kammaråklagaren. 

Händelsen i Stockholm visar hur medlemmarna i den nazistiska rörelsen är beredda att begå brott, och flera av dem bar med sig glasflaskor i fickorna. Av förundersökningen märks också att de lärt sig hur de ska agera när de grips - att inte svara på frågor.

P4 Skaraborg har tagit del av Motståndsrörelsens aktivisthandbok med strikta regler där den som går med ska vara beredd att offra allt för kampen. Du ska acceptera hierarkin inom rörelsen står det, och göra det som behövs för att kampmaskinen ska fungera.

Det handlar om att välja ett utanförskap för enligt NMR kan du inte ingå i ett system som du samtidigt bekämpar.

I aktivisthandboken finns detaljerade instruktioner för att dela ut flygblad, klistra upp propaganda och vilken träningsform man ska välja - helst realistiska kampsporter för att handgripligen kunna försvara sig eller sina kamrater.

Om bråk bryter ut under en aktion så får du aldrig fly från dina kamrater. Du måste omedelbart angripa den som angriper en kamrat.


Ett avsnitt handlar om väpnad kamp och att seger endast kan nås genom anfall, men i texten påpekas att "den fanatiska viljan är viktigare än fysiska vapen".

Så länge vi kan agera legalt finns ingen anledning att beväpna sig med skjutvapen eller sprängämnen.


Adolf Hitler citeras och man avslutar aktivisthandboken med orden Hell Seger.