Studenter utanför EU tvingas betala dubbelt på svenska högskolor

2:43 min

Utomeuropeiska studenter som studerar på svenska högskolor tvingas ibland betala dubbelt så mycket som vad själva utbildningen kostar, enligt Ekots granskning.

Studenterna får betala tiotusentals kronor ur egen ficka.

– Oj, det kan inte vara sant. Jag är helt chockad, säger den kinesiska studenten Linlu Guo.

Hennes familj har satsat alla sina besparingar från de många åren på en bomullsfabrik på Linlu Guos utbildning i pedagogik vid Stockholms universitet.

Hon är en av de drygt 4 000 utomeuropeiska studenter som förra året betalade för att få studera i Sverige.

Linlu Guos utbildning beräknas kosta ungefär 45 000 kronor per år för varje svensk eller europeisk student som läser den, då är det staten som betalar universitet.

Men för Linlu Guo och andra utomeuropeiska studenter som betalar ur egen ficka är utbildningens prislapp på 90 000 kronor.

Alltså dubbelt så mycket.

– Nej, jag kan inte fatta att det är sant. Det är så orättvist. Jag hade ingen aning om att det är så stor skillnad, säger Linlu Guo.

Ekots kartläggning visar att Stockholms universitet inte alls sticker ut.

Utomeuropeiska studenter får betala allt från 20 000 kronor extra per år, till över 60 000 kronor extra. Utöver det som utbildningen alltså beräknas kosta när svenska eller europeiska studenter läser den.

Genomsnittskostnaden för ett års högskoleutbildning för en svensk eller europeisk student är 76 000 kronor, men genomsnittspriset för en utomeuropeisk student är 122 000 kronor per år.

Någon nationell granskning av utbildningars prislappar har aldrig gjorts. Trots att studieavgifter för utomeuropeiska studenter infördes för fem år sedan.

Förra året fick svenska universitet och högskolor in en halv miljard på avgifter från utomeuropeiska studenter, enligt Universitetskanslersämbetet.

– Vi ska inte tjäna pengar på de här studenterna. Vi ska ge dem en bra utbildning till full kostnadstäckning, säger Jerker Dahne som är chef på studentavdelningen vid Stockholms universitet.

Att utomeuropeiska studenter ibland tvingas betala dubbelt så mycket som utbildning beräknas kosta beror på universitets extra utgifter för marknadsföring och administration, enligt Jerker Dahne.

Fast en del sådant kostar också för svenska och europeiska studenter

– Ja, det stämmer. Men det här är inte en exakt vetenskap utan det är en uppskattning, en rimlighetsbedömning, säger Jerker Dahne.

Är det tydligt för era studenter hur mycket av det de betalar som sen faktiskt går till utbildningen?

– Nej, det här är ett offentlig beslut, men jag tror inte att studenten är intresserad av hur pengarna fördelas. De är intresserade av att få en utbildning med god kvalitet, säger Jerker Dahne, chef på Stockholms universitets studentavdelning.

Men det är just det Linlu Guo inte tycker att hon får.

Trots att hon betalar 90 000 kronor per år så har hon bara en till två föreläsningar i veckan. Och hon känner sig lurad, för hon hade inte betalat så här mycket om förstått hur pengarna användes.

Hon skäms när hon tänker på de höga studieavgifterna som hennes föräldrar betalat.

– Jag känner mig så stressad och pressad. Hur ska jag få det här att bli värt det?