Pressmeddelande 2016-05-09

”Flyktens musik” – temavecka i P2

Den 14–19 maj fylls P2 med musik om flykt och av musiker som har erfarenhet av flykt och migration. Det blir även ett antal specialprogram kring temat. Veckan inleds med första delen i Birgitta Tollans nya serie i Musikmagasinet. Och den avslutas torsdag 19 maj med direktsända konserten ”Ett nytt Sverige” med bland andra sångerskan och musikern Aida Nadeem och gitarristen César Peña. 

– Flykt och migration påverkar alla människor, och det påverkar också kulturen. P2 vill bidra till kunskap och förståelse kring den kulturella och musikaliska mångfalden som nu växer fram i vårt land, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig för P2. 

FLYKTENS MUSIK – HELA TEMAVECKAN  

Lördag 14 maj kl. 12.00: Musikmagasinet Flyktens musik
Just nu pågår de största flyktingvandringarna i modern tid. Med sig bär de som kommer sin musik och sina instrument. Men hur förändras musiken av flykten, och hur tas den emot i det nya hemlandet? Möt musiker av olika ursprung som alla har flytt från konflikter och förtryck. Del ett i Birgitta Tollans nya serie om sammanlagt fem program.  

Lördag 14 maj kl. 15.00: Klingan
Klingan möter den libanesiska musikern Tania Saleh som växte upp i Beirut under inbördeskriget och som ger sin bild av hur det är att vara kreatör mitt i en konflikt. Klingan träffar också 19-åriga Lamis Alekesh som förlorade sin älskade gitarr på flykt från Syrien, men som har fått en ny genom musikern Jimmy Wiltfalks initiativ Instrument-present och nu kan spela igen.  

Söndag 15 maj kl. 14.00: P2 Dokumentär: Safoura Safavi, från Teheran till Krokom och Sunset Boulevard 
P2 Dokumentär möter artisten Safoura Safavi från Östersund som utmanat de iranska och amerikanska politiska systemen med sitt konstnärskap i bandet Abjeez och fått alternativ musik att blomma i den persiska diasporan.  

Söndag 15 maj kl. 18.00: Jazzhjälpen från Fasching 
Sveriges jazzelit samlas för en helkväll på Fasching i Stockholm till förmån för människor på flykt. En inspelning från 29 september 2015. Konferencier: Kristin Amparo  

Söndag 15 maj kl. 20.00: Elektroniskt i P2 med Obay och Hello Psychaleppo från Syrien 
Hur lämnar kriget i Syrien spår i den elektroniska musiken? Elektroniskt i P2 möter två flyktingar från Syrien som bearbetar kriget och saknaden i sin musik: Obay och Hello Psychaleppo.  

Tisdag 17 maj kl. 19.00: P2 Live med Soher Choukear och TARRABAND 
Konsert med den syriska sångerskan Soher Choukear som kom till Sverige förra året. Dessutom Nadin Al Khalidis band TARABBAND. Från Stallet i Stockholm.  

Torsdag 19 maj kl. 19.00: Ett nytt Sverige – direktsänd konsert från Palladium i Malmö
Flykt, hemlängtan & tradition – allt får plats i en konsert där musik från Europa, Mellanöstern och Latinamerika skapar nya musikaliska möten. Så här låter Ett nytt Sverige. Medverkar gör bland andra Aida Nadeem, Tania Naranjo och César Peña, Maria Misgeld och Dag Westling. Direktsändning från Palladium i Malmö i samarbete med Musik i syd. Programledare: Lisa Wall och Nadia Jebril.  

Dessutom: 
Hela veckan: Klassisk morgon

Personliga berättelser om flykt och om hur båtresor och vandringar bildar ny musik på nya platser med nya influenser. Hur gick det till exempel för musikern Abboud som efterlyste en cello han inte fick med sig i sin flykt från Syrien? 

Även programmen Klassisk förmiddag, P2 Live, Kalejdoskop och Musik mot midnatt genomsyras av musik som skapats och spelats av människor som migrerat eller flytt.

Pressbild: 
Aida Nadeem. Foto: Jonna Spiik/Sveriges Radio 

För mer information, vänligen kontakta:  
Eva Sahlin, PR- & presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Susannne Tellinger, pressinformatör P2
susanne.tellinger@sverigesradio.se