Mat med Malin: Så bjuder du ALLA på mat

Här får vi veta hur vi kan bjuda alla, oavsett specialkost, på festmat - vår matinspiratör Malin Randeniye tipsar.

Det händer något nu i maj när solen verkligen börjar värma. Vi blir liksom mer sociala och börjar bjuda hem varandra till höger och vänster. Vi bjuder in till spontan middag en tisdag eller kommer på att det skulle vara schysst med en fest om två helger. Sen duggar helgdagar och anledningar att fira tätt så här års.

Varför inte göra en quinoasallad istället för pastasallad och bjuda dem som äter glutenfritt på?

När jag bjuder på mat vill jag att alla som är bjudna ska få en härlig smakupplevelse. Jag vill helst att ingen ska känna sig utanför och få sitta med något tråkigt specialalternativ när alla andra äter något supersmarrigt som jag gjort.

Det första jag gör är förstås att se till att jag har koll på vilka behov mina gäster har. Det är inte alltid så lätt att få folk att berätta vad de inte äter. Framförallt vill många inte vara till besvär.

Veganskt är ofta ett säkert kort eftersom den dessutom funkar för personer som äter hallal, äggfritt, mjölkfritt och vegetariskt.

Om man bjuder många så kan det vara smart att göra en buffé och ta med rätter som är både allergianpassade och veganska som alla kan ta av.

Ett hett tips är att tänka på vad som redan är anpassat för de speciella behoven. Rotfrukter kan de flesta äta om de är tillagade. Potatis, ris och quinoa funkar också fint.

Varför inte göra en quinoasallad istället för pastasallad och bjuda dem som äter glutenfritt, på?

Mixade grönsakssoppor kan vara trevligt att bjuda veganer på, och kokosmjölk är ett bra alternativ till vanlig mjölk eller grädde om man vill ha soppan lite krämigare.

Även om det tar lite mer tid att planera maten så att alla kan äta den så blir dina gäster förhoppningsvis väldigt tacksamma över att du gjort det där lilla extra för dem.

/Malin Randeniye