Forskare kritisk till nya vapendirektiv

1:57 min

Den nionde maj ska ett av utskotten i EU-parlamentet fatta beslut om det nya vapendirektiv som kritiserats hårt av jägarorganisationerna. Även forskare är kritiska till förslagen.

– Det man kan säga generellt sett om förslagen, utifrån den forskning som finns, att det är svårt att se att de skulle ha någon effekt mot brottslighet och terrorism. Utan förslagen är riktade mot legal vapenhantering, säger forskaren Erik Lakomaa.

Erik Lakomaa är forskare på Handelshögskolan, han har gjort en studie på vapenstölder av legala vapen i Sverige och hur dessa vapen senare använts vid brottslighet. Han har även på EU-kommissionens uppdrag utvärderat vapendirektiven för ett par år sedan.

Det finns närmare två miljoner legala vapen i Sverige och antalet av dessa vapen som används vid grova brott som rån och mord är inte många.

– Det är i storleksordningen två vapen årligen som har ett ursprung hos legala vapenägare som används vid brott. Två av närmare två miljoner vapen.

Nya vapendirektiv fick en högre prioritet efter dåden i Paris. EU-parlamentariker lyfter fram två exempel där legala vapen har används. Dels vid terrorbrotten som Anders Behring Breivik gjorde sig skyldig till i Norge och lasermannen Peter Mangs.

– När det gäller Mangs så visade utredningen att han hade tillgång till den illegala vapenhandeln. Dessutom hade skytteklubben varnat polisen för att han var skum. Att han fick licens var snarare brister inom polisen än i licenssystemet, säger Erik Lakomaa.

– När det gäller Breivik så hade han planerat dådet i nio år, han hade köpt en bondgård för att kunna få tillgång till konstgödsel för att konstruera en bomb. Jag har svårt att tro att man, med den tid och de resurser han hade, skulle ha kunnat hindra honom med någon lagstiftning, säger Erik Lakomaa.

Enligt Erik Lakomaa blir det inte terrorister och vardagsbrottslingar som påverkas av nya strängare vapendirektiv.

– Det slår mot jägare och skyttar och andra legala vapenägare. Kriminella kommer inte att påverkas.