Hanne Örstavik: Språket som terapi

2:09 min

Den norska författaren Hanne Örstavik är aktuell med två romaner på samma tema:den omöjliga kärleken. 

Hanne Örstavik är en särpräglad röst i den norska samtidslitteraturen.Hon skriver om att förändra sig själv, om det omöjliga i att leva med någon,  och om längtan efter närhet. Hon gräver i själens dunkla rum med fullständig oräddhet och öppenhet.

Både Ruth i "Det finns en öppen plats i Bordeaux" och Paula i "På terrassen i mörkret" befinner sig i en läkeprocess efter ett uppslitande och sexuellt frustrerande förhållande.De är på väg bort från män som  säger att han älskar dem men samlar på kvinnor som troféer. En Janusfigur, bedårande men opålitlig.

Medan Ruth, konstnären, förbereder en utställning i Bordeaux och följer med okända män ut i natten, har Paula, antropologen, rest till Malaga för att erbjuda eskorttjänster i ett studieprojekt som ska få henne att förstå den manliga sexualiteten. Det går så där.

Hanne Orstavik balanserar farligt nära självhjälptsträsket när språket(som är lysande och starkt) används som redskap för healing. I den starkare av de två romanerna, "På terrassen i mörkret", möter vi Paula i hennes drömmar. Hon drömmer om barndomens fjällvandringar med en far som både beundrade och föraktade henne. Böckerna blir en psykoanalytisk resa, ett terapuetiskt projekt om att bli Någon, efter att ha blivit avvisad; att få vara den som får ljuset i den andres ögon att tändas. Men kryddad med schamanism och terapijargong blir det hela ganska tröttsamt.  Jag längtar efter språkkonstnären Orstavik. Hon, som konstaterar att när vi är färdiga med kärleken "lägger vi den andre ifrån oss som ett avgnagt fiskben," men som i det stora öppna hittar en väg ut. Som litar på berättelsens kraft.


Ulla Strängberg