Lövin kan bli nytt språkrör vid MP-kongressen i Karlstad

2:31 min

Miljöpartiets valberedning föreslår att biståndsminister Isabella Lövin (MP) ersätter miljöminister Åsa Romson (MP) som språkrör. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) får förnyat förtroende.

Ombuden på Miljöpartiets kongress, som inleds i Karlstad på fredag, får nu fyra dagar på sig att fundera över om valberedningens förslag ska stödjas.

Det är nu två veckor sedan språkrören, utbildningsminister Gustav Fridolin och klimat- och miljöministern, vice statsminister Åsa Romson, meddelade att de bett valberedningen öppna för en ny vända med nomineringar till språkrörsposterna. Valberedningen hade då, sedan länge, föreslagit båda för omval.

Romson och Fridolin sa att de ställer sina platser till förfogande men gjorde också klart att de gärna fortsätter, trots det låga förtroendet för dem efter bostadsminister Mehmet Kaplans avgång, krishantering som fått underkänt, kritik för toppstyrning och en rad tunga politiska bakslag i regeringen.

– Under de senaste två veckorna har valberedningen aktivt kontaktat och haft dialog med bland annat samtliga av partiets distrikt, en stor avdelning av partiets lokalavdelning. Totalt har flera hundra personer haft synpunkter på processen, uppger Joakim Larsson, sammankallande i Miljöpartiets valberedning.

Gustaf Fridolin förslås alltså att på nytt väljas till språkrör.

Isabella Lövin, 53 år, var Europaparlamentsledamot för Miljöpartiet från 2009 till 2014, då hon utsågs till biståndsminister. Före politikerkarriären arbetade Lövin som kultur- och miljöjournalist. Mest uppmärksammad blev hon för debattboken "Tyst hav: Jakten på den sista matfisken", utgiven 2007 och belönad med Stora journalistpriset.

– Jag är hedrad och glad, sa Isbaella Lövin vid presskonferensen i Stockholm.

Vid 15-tiden sa vice statsministern och klimat- och miljöministern Åsa Romson (MP) till TT att hon nu väljer att avgå ur regeringen efter valberedningens förslag om att hon ska bytas ut som språkrör.