Nazisten Vera Oredsson polisanmäls för hets mot folkgrupp

3:31 min

Organisationen We are Dalarna polisanmäler Vera Oredsson, en av Sveriges mest kända nazister, för hets mot folkgrupp. Detta efter att Oredsson gjort vad som ser ut att vara en Hitler-hälsning i Borlänge under 1 maj. 

Det var alltså under 1 maj som Vera Oredsson fanns på plats i Borlänge där hon stöttade Nordiska motståndsrörelsens demonstration.

Efter demonstrationen hade organisationen en samling i en bystuga, där Vera Oredsson blev fotograferad görandes vad som ser ut att vara en Hitler-hälsning.

Det är detta som nu polisanmäls som hets mot folkgrupp av We are Dalarna.

– Vi har gjort en anmälan om att Vera Oredsson har gjort hets mot folkgrupp genom en Hitler-hälsning 1 maj i Liljekvistska parken i Borlänge, säger Lina Emanuelsson från We are Dalarna.

– Vi vill uppmärksamma att det inte kan vara möjligt för nazister att stå och göra Hitler-hälsningar år 2016 på det här viset, säger Elias Lodin från We are Dalarna.

Om motdemonstranter mot Nordiska motståndsrörelsen gör åtbörder med knutna nävar och liknande, är det samma sak?

– Om du menar Tess handling så var det för att hylla Nelson Mandela och det får stå för henne. Men så länge man inte använder sig av tecken, symboler eller handlingar som är hets mot folkgrupp enligt lag, så är det helt ok, säger Lina Emanuelsson.

Men hur troligt är det att hon blir fälld? Robin Enander är juridikstudent och ordförande för föreningen juridikfronten som granskar högerextrema fall av den här typen, och han säger så här:

– Det beror på ett antal faktorer, men Hitler-hälsningar omfattas av straffbudet för hets mot folkgrupp, så utgångspunkten är att om man gör en Hitler-hälsning som är allvarligt menad, så utgör det hets mot folkgrupp, säger Robin Enander, och fortsätter:

– En fällning beror främst på bevisläget, och är det så att det finns en bild och vittnesutsagor som styrker den här händelsen, så skulle jag bedöma att chanserna för att det leder till en fällande dom är goda.