Landstinget nobbar ADHD-drabbade

Klara Tovhult i Jönköping har diagnosen ADHD och Aspergers syndrom. För att bättre kunna klara sig i livet skulle hon vara behjälpt av en dator och vill ha hjälp av landstinget i Jönköpings län. Men de säger nej, neuropsykiatriska diagnoser berättigar inte till stöd för hjälpmedel.

Klara Tovhult är 32 år, hon är utbildad journalist och hennes intelligens är det inget fel på. Men hon klarar inte att ha någon struktur i tillvaron när det gäller att hålla reda på papper, passa tider, äta, sova eller ens hitta rätt även i välbekanta miljöer.

Diagnosen Aspergers syndrom och ADHD fick hon för bara ett par år sedan. Hon menar att hon och andra med så kallade neuropsykiatriska diagnoser skulle bli hjälpta med en dator.

- Dels skulle jag slippa alla dessa papper som nu sprids över min lägenhet. Jag skulle få ordning på när jag skulle göra olika saker, säger Klara Tovhult.

Datorer är ju inte så dyra idag och man kan tycka att var och en kan köpa en själv, men de här människorna har sällan råd eftersom många är arbetslösa eller sjukskrivna. Det berättar Anette Ekerheim, enhetschef för det neuropsykiatriska teamet på Ryhov. Hon tycker inte att landstinget riktigt har hängt med i utvecklingen.

- Jag tror att utvecklingen vad gäller kunskapen om de här diagnoserna har gått fortare de senare åren och det har gjort att man kanske inte hängt med när det gäller hjälpmedelssidan säger Ekerheim.

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se