Tandlossning och karies allt vanligare hos dalfolket

2:17 min

Allt fler personer i Dalarna drabbas av tandlossning. Det visar en ny avhandling av Kristina Edman, forskare vid Uppsala Universitet och tandhygienist vid Folktandvården i Falun. 

Kristina Edman har studerat dalfolkets munhälsa över en 30-års period och förutom att tandlossningen ökar har hon också kunnat se att den positiva trenden med minskad kariesförekomst stannat av.

– Det är allvarligt, framför allt när det gäller tandlossning som förbättrats fram till 2008 men där vi ser en fördubbling mellan 2008 och 2013. Och när det gäller tandlossning så är det ju en kronisk sjukdom, men vi har bra behandlingar och vi kan få den vanligaste formen att stanna av, säger Kristina Edman.

Men varför blir det sämre på de här områdena?

– Det kan vara ekonomiska skäl, och det kan vara tandvårdsrädsla och det kan vara andra saker, vi har ju haft tufft inom tandvården med för långa intervall mellan besöken.

Vad händer om utvecklingen fortsätter som den gör?

– Det kommer absolut att påverka livskvalitén, och de som har karies och färre tänder de uppger att de har en påverkan på livskvalitén på grund av det, säger Kristina Edman.