Första svenska instrumentet på Mars

8:51 min

För första gången ska ett svenskt instrument placeras på planeten Mars yta i samband med den europeiska och ryska expeditionen ExoMars 2020. 

Det är forskare i Kiruna som konstruerar ett instrument som ska samla in flytande vatten på planeten.

Förra året väcktes hoppet ytterligare om att hitta förutsättningar för någon form av liv på Mars när NASA:s rymdbil Curiosity fann tecken som tyder på att det kan förekomma flytande vatten på den röda planeten. Teorin är att särskilda salter på Mars nattetid tros kunna ta upp vattenånga ur atmosfären och bilda en saltlösning som inte fryser, trots medeltemperaturen på omkring minus 60 grader.

Och i den svenska fjällvärlden förbereds nu för nästa marsresa där ett svenskt mätinstrument ska försöka demonstrera hur flytande vatten kan samlas in.

Professorn leder den internationella forskargrupp i Kiruna som nu bygger det svenska så kallade HABIT-instrumentet som ska med på nästa marsexpedition. ESA:s den europeiska rymdorganisationen och den ryska rymdbyråns gemensamma, ExoMars som planeras till år 2020. Där ytterligare en utforskande rymdbil och en stationär plattform med olika instrument ska placeras på Mars yta.

I dagarna befinner sig forskarna i Abisko i Kirunafjällen för de första testerna och förberedelserna inför sommarens skarpare prov av instrumentet på mer än 5000 meters höjd i Himalaya. Det ställe på jorden som troligen liknar mars förhållandena mest med hög UV-strålning och extremt torr luft.

– Det är det närmaste vi kommer Mars förhållanden här på jorden, med hög UV-strålning och extremt torr luft, och då behöver vi träna på att jobba i bergsterräng som vi får här i Abisko, säger Javier Martín-Torres.