Tumult när migrantläger utryms

0:33 min

Aktivister försökte under förmiddagen förhindra en avhysning av ett migrantläger på Hisingen i Göteborg. Polisen fick handgripligen dra undan aktivisterna för att utrymningen skulle kunna genomföras.

Det var stökigt i skogsdungen utanför Bräcke diakoni på Hisingen under tisdagsförmiddagen när polisen skulle utrymma ett läger där EU-migranter bott under en lägre tid.

Husvagnslägret som funnits på plats i omkring ett år tas bort eftersom fastighetskontoret ser det som en form av illegal markockuppation.

Aktivister försökte bland annat med hjälp av en mänsklig kedja stoppa utrymningen. Därför fanns också en större mängd poliser på plats för att se till att personal från kommunen, kronofogden och bärningspersonal skulle kunna verkställa utrymningen. En som fanns på plats var Randi Myhre.

– Dom hotas av avhysning här och då har de ingenstans att bo. Det är en mänsklig rättighet att ha någonstans att bo. Så vi är här för att bevittna detta och visa vår solidaritet. Vi hoppas att samtalen och dialogen med kommunen, kronofogden och polisen ska leda till en bättre lösning, säger hon.

Aktivisterna har sedan tidigare engagerat sig för att personerna som bott i lägret ska få stanna. Bland annat har de tagit över ägarskapet av husvagnarna som står på platsen för att försöka förhala handräckningen från Kronofogden.