Rekordstor orkester för Les Misérables

1:22 min

För musikalartisten Philip Jalmelid är Wermland Opera och Karlstad ett kärt återseende. Han spelar Javert i operans nästa stora uppsättning Les Miserables, en förerställning som här i Karlstad spelas med större orkester än någon annanstans, enligt den musikaliskt ansvarige.

Den 16 juni har Wermland Opera premiär för den klassiska musikalen Les Miserables, 20 år sedan den spelades där förra gången. I rollerna finns då liksom nu bland andra Christer och Cecilie Nerfont, i huvudrollerna Jean Valjean och Fantine.

Storleken på orkestern är en av fördelarna som lockar engelsmannen David White från West End i London till Wermland Opera i Karlstad. Enligt honom spelas inte Les Miserables med så stor orkester någon annan stans i världen. Han är musikaliskt ansvarig för föreställningen, och gör därmed sin femte uppsättning i Karlstad. Han har tidigare bland annat varit inblandad i Shrek och Sunset Boulevard. Och han återkommer gärna till Karlstad där han gillar miljön och storleken på orkestern.

– Det här blir den största orkester som spelar Les Miserables i hela världen, säger David White. För en dirigent är det fantastiskt för det ger dig så många fler färger att spela med.

Han talar också om musikens filmiska känsla, som bland annat kommer från att orkesterarrangemangen de använder kommer från filmen Les Miserables, som gjordes 2012.

– Det ser jag fram emot att utforska tillsammans med den här orkestern.

Jean Valjeans antagonist Javert spelas av Philip Jalmelid, som tidigare stått på Wermland Operas scen i Sunset Boulevard.

– Det känns jättekul, säger Philip Jalmelid. De senaste två åren har jag fått göra lite mörkare karaktärer, och det här känns som den bästa.