Frågor och svar

Fråga Camilla: Är det herpesblåsor jag har?

Sår eller blåsor i underlivet kan vara besvärande och påverka sexlivet. En lyssnare undrar hur en kan avgöra vad det är för blåsor och vad en kan göra åt det. Se svaret genom att klicka här.

/Camilla

Fråga: Hej! En fråga om herpes och hur en vet att det är just herpes. Jag har oftast blåsor i munnen. Ca 3 veckor varje månad. Och jag vet inte om det är rimligt att det skulle vara herpes då. Sen om det finns något sätt att bli av med det iaf periodvis. Jag och min partner vill ha sex ca 1-3 gånger i veckan men det är väldigt tråkigt att hela tiden behöva tänka efter vid kyssar eller om vi vill gå ner på varandra. Och känns väldigt segt att 75 procent av vårt sexliv tvingas vara så ospontant pga några jekla blåsor.

Svar: Hej! Det är tråkigt när blåsor och sår står i vägen för sexlivet. Det är inte alltid lätt att avgöra vad det är för blåsor och om de smittar. 

Det du beskriver låter inte som de typiska symtomen för herpesvirus. Herpesviruset känner man igen tydligast på vätskefyllda blåsor runt munnen eller i underlivet, samtidigt som det inte är alltid som herpesviruset syns. När det märks brukar huden kännas öm och det kan svida, sticka eller klia.

Herpesviruset överförs vid sexuella kontakter främst i kontakt med vätskande blåsor. Det finns också andra slags munblåsor som inte smittar som t.ex. afte. Vid afte får personen vit- eller gulaktiga fläckar inuti munnen. Afte uppstår om man är känslig för ämnen som kan finnas i viss mat och i vissa tandkrämer och besvären kan lindras enkelt genom att undvika ämnena. Herpes går inte att bli av med men besvär kan lindras med medicin. 

Att bli begränsad i sexlivet tre veckor i månaden låter besvärligt. För att få veta vad det är för blåsor du har, och inte bli begränsad i sexlivet i onödan, är mitt tips att göra en internetsökning på olika munblåsor och se om det finns symtom du känner igen. Du kan också ringa sjukvårdsupplysningen och fråga om symtomen alternativt gå till vårdcentral. Lycka till! Hälsningar, Camilla